07:49 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Na stolu se ne nalaze svi odgovori o izlasku Velike Britanije iz EU, strane treba pažljivo da slušaju jedni druge, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer uoči sastanka sa kolegama iz Francuske, Italije i zemalja Beneluksa.

  Berlin
  © Sputnik / Jekaterina Česnokova

  „Na stolu se ne nalaze svi odgovori o izlasku Velike Britanije iz EU. Sve zavisi koliko pažljivo budemo slušali jedni druge“, rekao je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

  Štajnmajer je naveo da je savremena Evropa uspešan projekat mira i stabilnosti.

  „Sastajemo se u sastavu predstavnika država koji treba da damo signal da nećemo odustati od Evrope. To je uspešan projekat mira i stabilnosti, možda, jedini region u svetu koji postoji decenijama“, rekao je ministar.

  On je dodao da goruća pitanja u Evropi ostaju migracija i bezbednost.

  „Migracija i izbeglice — to su velike teme na koje treba odgovoriti… Druga velika tema je bezbednost. Po tom pitanju postoje velika očekivanja za evropsku saradnju“, rekao je šef nemačke diplomatije.

  Štajnmajer je naveo da EU nema pravo da histeriše nakon rezultata referenduma u Velikoj Britaniji, te da je potrebna razmena mišljenja o aktuelnim problemima.

  „Situacija je takva da ne dozvoljava padanje u histeriju, ni u stanje šoka“, izjavio je ministar. Prema njegovim rečima, treba se osloboditi sujete.

  „Potrebna je razmena mišljenja“, naveo je on. Šef nemačke diplomatije je naglasio da Evropa ne može da dozvoli sebi „ni depresiju, ni pasivnost“.

  Prema njegovim rečima, on u ovom trenutku „nema odgovora na sva ta pitanja“.

  Tagovi:
  EU, Frank-Valter Štajnmajer, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga