06:59 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1436
  Pratite nas

  Predsednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je u intervjuu za Bi-Bi-Si da parlament može staviti veto na izlazak Velike Britanije iz EU.

  Predsednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da bi škotski parlament mogao da pokuša da blokira izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.

  Prema rečima Nikole Sterdžon, to je moguće uraditi na osnovu toga što se 51,9 odsto glasača na prošlom referendumu izjasnilo za izlazak iz EU, iako je 62 odsto škotskih birača glasalo protiv prekida odnosa sa Briselom.    

  Njena Škotska nacionalna partija nema većinu u parlamentu uprkos popularnosti.

  Sterdžonova je rekla da veruje da će pristanak škotskog parlamenta biti potreban za pitanje izlaska Britanije iz EU, ali je priznala da će britanska vlada verovatno zauzeti drugačiji stav.

  Premijerka Škotske Nikola Sterdžon namerava direktno da vodi pregovore sa Briselom radi zaštite škotskih nacionalnih interesa.

  Prema njenim rečima, u nastaloj situaciji njena odgovornost kao predsednice Vlade jeste da vodi pregovore za zaštitu nacionalnih interesa Škotske. Pritom, ona je dodala da će razgovarati sa „narednih danih sa ljudima u Briselu“.

  Ona je ranije izjavila da Škotsku izvode iz EU protiv njene volje i da će „bregzit“ povući za sobom „duboko rušilačke i bolne posledice“.    

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga