00:02 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1024
  Pratite nas

  Nekadašnji britanski premijer Toni Bler je, osam meseci uoči izbijanja rata u Iraku 2003. godine, napisao u poruci tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu Mlađem da će ga podržati „šta god bilo“.

  Rojters prenosi da je Bler u toj poruci ipak izneo značajne rezerve u vezi sa mogućom vojnom operacijom.

  Sadržaj poruke od 28. jula 2002. godine, koja je prvobitno bila zavedena pod oznakom „tajno-privatno“, otkriven je danas u nalazima britanske istrage o ratu u Iraku koja je trajala sedam godina.

  „Biću uz tebe šta god bilo“, glasi prva rečenica poruke koju ju Bler uputio Bušu.

  Istražitelji su u izveštaju naveli da je neimenovani Blerov visoko pozicionirani savetnik izjavio da je zajedno sa drugim savetnikom pokušao da ubedi tadašnjeg premijera da izbaci tu rečenicu iz poruke, ali da je Bler ignorisao njihove preporuke.

  Bler: Postupao sam u najboljem interesu Britanije

  Bler je nakon što je komisija na čelu sa Džonom Čilkotom objavila veoma kritičan izveštaj o odluci Britanije da uđe u rat u Iraku izjavio da je on u tom slučaju „delovao u najboljem interesu Britanije“.

  „Izveštaj bi trebalo da okonča sve dosadašnje optužbe o lošim namerama, lažima i prevarama“, navodi se u saopštenju koje je objavila Blerova kancelarija, prenela je agencija AFP.

  „Bilo da se ljudi slažu ili ne slažu sa mojom odlukom da pokrenem vojnu akciju protiv Sadama Huseina, ja sam je doneo sa dobrim namerama i, kako sam verovao, u najboljem interesu zemlje“, istakao je bivši premijer.

  ​On je dodao da Čilkotov izveštaj sadrži realnu i materijalnu kritiku pripreme i planiranja intervencije u Iraku.

  Žao mi je

  Nešto kasnije Bler je novinarima izjavio da mu je žao i da se kaje zbog rata u Iraku, ali je istovremeno branio svoju odluku da Veliku Britaniju uključi u invaziju navodeći da današnji terorizam nije pokrenut zbog toga.

  Rojters navodi da je Bler tako odgovorio na žestoke kritike na njegov račun koje su se pojavile nakon izveštaja o tom ratu koji je pripreman sedam godina, a koji je objavljen danas.

  „Obaveštajne procene obavljene u to vreme o tome da treba ići u rat ispostavile su se kao pogrešne. Ono što je usledilo ispostavilo se kao nešto što je još više neprijateljski nastrojeno, što se vremenski mnogo produžilo i što je ispalo krvavije nego što smo mi ikada mogli da zamislimo“, kazao je Bler novinarima.

  On je naveo da zbog svega toga „izražavam više tuge, kajanja i izvinjenja nego što ćete ikada znati“.

  Bler je rekao da prihvata punu odgovornost za odluku o odlasku u rat, ali je odbacio argument da je današnji terorizam pokrenut invazijom na Irak.

  On je takođe naveo da je „svet bolje mesto bez iračkog diktatora Sadama Huseina, koji je skinut sa vlasti u invaziji“.

  Tagovi:
  Džordž Buš, Toni Bler, Irak, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga