08:27 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 08
  Pratite nas

  Većina počinitelja seksualnih delikata koji su se desili u novogodišnjoj noći u Kelnu i drugim nemačkim gradovima nikada neće biti privedena pravdi, proizlazi iz izveštaja Nemačke savezne kancelarije za borbu protiv kriminala.

  „Mi moramo da pođemo od toga da mnoga od ovih kaznenih dela nikada neće biti kažnjena“, rekao je predsednik Kancelarije Holger Minh zajedničkom istraživačkom timu dnevnika „Zidojče cajtung“ i javnih servisa NDR i VDR.

  Prema izveštaju Kancelarije, koji je delimično pružen na uvid novinarima, u novogodišnjoj noći je zabeleženo oko 900 seksualnih krivičnih dela, ali je dosad istraga obuhvatila 120 počinilaca.

  Prema procenama Nemačke savezne kancelarije, u seksualnim napadima na žene u novogodišnjoj noći učestvovalo je više od 2.000 počinilaca, poreklom uglavnom iz severnoafričkih zemalja poput Tunisa, Maroka i Alžira.

  Dosad je osuđeno samo četvoro počinilaca, i to uslovno. Najveće prepreka pri rasvetljavanju ovih dela je nemogućnost da žrtve sa sigurnošću prepoznaju počinioce. Mnoge žene ne mogu pouzdano da utvrde ko je počinilac jer se radilo o većim grupama muškaraca.

  Uglavnom su to osobe koje su poslednjih nekoliko godine došle u Nemačku kako bi tu podnele zahtev za azil. Ali, među njima skoro da i nema građana Sirije koji su stigli sa glavnim izbegličkim talasom u drugoj polovini 2015.

  Kao reakciju na događaje u novogodišnjoj noći, Nemačka je nedavno pooštrila i zakon o seksualnom nasilju, tako da je ubuduće kažnjivo i seksualno napastvovanje počinjeno u grupama, a kazna će se odnositi na pripadnike cele grupe iz koje je počinjeno krivično delo.

   

  Tagovi:
  novogodišnji praznici, žene, silovanja, azilanti, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga