09:51 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 47
  Pratite nas

  Izabrani učenici koji su pohađali nastavu u koledžu „Jamanlar“ kasnije su pohađali nastavu u vojnim školama, da bi po završetku polagali zakletvu na odanost Fetulahu Gulenu, koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za pokušaj vojnog puča.

  U kompleksu u Izmiru, na zapadu Turske, u kojem se nalazi privatna srednja škola „Jamanlar“, koja je zatvorena zbog sumnje na povezanost sa terorističkom organizacijom Fetulahci (FETO), policija je pronašla tunel između džamije i kantine. Iz lokalne uprave za obrazovanje saopšteno je kako se kompleks nalazi u mestu Bayrakli i da je nekadašnji učenik policiji dao podatke o tunelu, posle čega je policija pokrenula istragu.

  Fethulah Gulen
  © AP Photo / Selahattin Sevi, File

  Škola je zatvorena nakon pokušaja državnog udara koji su vojna lica odana terorističkoj organizaciji FETO izvela 15. jula.

  U zgradi u kojoj se nalazi kantina na prostoru na kojem se nalaze kotlovi za grejanje, otkriven je tunel visok dva metra i širok jedan metar. Tunel ima i rasvetu. Dugačak je oko 200 metara. Tunel je obložen drvetom, a ulaz u njega iz džamije bio je prekriven tepihom. Kako izgleda tunel pogledajte ovde.

  S druge strane, u zgradi škole otkriven je lift koji je vozio na samo određene spratove na kojima su se nalazile sobe za sastanke, numerisane sobe s vratima sličnim hotelskim sobama i kuhinja. Na drugim spratovima prostor lifta je skriven u ogledalima duž zida.

  Nakon pokušaja državnog udara utvrđeno je da su obrazovne institucije „Jamanlar“ imale važno mesto u terorističkoj organizaciji, i da je to bila prva obrazovna institucija pri FETO.

  „Izabrani učenici“, koji su pohađali nastavu u koledžu „Jamanlar“, kasnije su pohađali nastavu u vojnim školama. Nakon završetka vojne škole, u posebnim prostorijama koledža polagali bi „zakletvu na odanost“ vođi terorističke organizacije FETO Fetulahu Gulenu.

  Turski policajci dežuraju tokom sahrane žrtvama neuspelog državnog udara ispred džamije u Ankari
  © AFP 2020 / Ilyas Akengin

  Škola je kasnije preimenovana i dobila je ime po Ilhanu Varanku, profesoru sa Univerziteta „Jildiz Teknik“, koji je u Istanbulu život izgubio u demonstracijama tokom pokušaja državnog udara.

  Džamija u tom kompleksu ranije nije bila verski objekat već je korištena kao biblioteka. Za verske obrede otvorena je juče i nosi naziv „Džamija šehida 15. jula“. Istražuje se za šta se koristio tunel.

   

  Slično:

  Bilt: Evropo, samo ti spavaj, dok Putin i Erdogan sastanče
  Erdogan: Ako SAD ne izruče Gulena, odnosi će biti „kompromitovani“
  Erdogan: S Putinom ću pričati o...
  Erdogan: Smatrali smo ih prijateljima, a oni tako
  Zašto je Erdogan blokirao Indžirlik
  Erdogan prešao na stranu Asada i Moskve u sirijskom sukobu
  Erdogan potpisao dekret, sprovodi reformu vojske
  Erdogan: Neka EU i SAD gledaju svoja posla
  Tagovi:
  feto, škola, Gulen, turska, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga