16:21 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  4200
  Pratite nas

  Potraga za takozvanim nacističkim zlatnim vozom u Poljskoj ušla je u svoj treći dan, a tragači za blagom su i dalje optimisti nakon pronalaženja tragova čelika i porcelana na mestu iskopavanja.

  Iako sam voz, navodno krcat zlatom, nakitom i oružjem, još uvek nije nađen, kao ni šine na kojima bi trebalo da bude, spor i težak zadatak uklanjanja tone zemlje mogao bi da pruži neke pozitivne znakove.

  ​Smešten na deonici pruge između gradova Vroclav i Valbrzih na jugozapadu Poljske, tim iskopava nešto za šta se veruje da je ručno rađeni nasip duž železničkih šina.

  Početkom nedelje tim je naišao na „veoma težak kamen“ na dubini od oko pet metara i razvio hipotezu da se ispod njega možda nalazi tunel.

  Tim je u četvrtak trebalo da koristi bušilicu za probijanje kamena da bi otkrio šta se nalazi ispod, ali se to nije desilo, već je nastavio da kopa nasip na drugoj lokaciji.

  Međutim, nađeni su fragmenti porcelana i čelika koji nije poreklom iz tog područja, navode lokalni mediji.

  ​Lasersko skeniranje terena na mestu iskopavanja takođe je pokazalo veliko prisustvo gvožđa.

  Istraživači se nadaju da bi to moglo da ukaže na postojanje voza nekoliko metara ispod trenutne dubine. Tim geologa ispituje zemljište da bi potvrdio ili negirao da je gvožđe iz te oblasti.

  Radovi se nastavljaju u petak, a Andreas Rihter, jedan od organizatora iskopavanja, kaže da bi u subotu trebalo da imaju bolju predstavu o tome šta se nalazi ili ne nalazi ispod nasipa.

  Tagovi:
  iskopavanja, nacistički voz, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga