17:16 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 311
  Pratite nas

  Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko nabrojao je uslove pod kojima su mogući direktni razgovori sa Kijevom i naglasio da DNR ima niz predloga koji mogu da pomognu da se nađe kompromis.

  Igor Plotnicki
  © Sputnik / Valerij Meljnikov

  Ranije je Zaharčenko izjavio da DNR ima predlog za novi format pregovora o Donbasu: „Dva na tri“, uz učešće strana u sukobu i posrednika, jer je „normandijski format“ (Francuska, Nemačka, Ukrajina i Rusija) zastareo.

  „Nakon pokušaja diverzije na Krimu, Kijev je izbačen iz (normandijske) ’četvorke‘. U ovom trenutku postoje tri posrednika i dve strane u sukobu“.

  „Sledeća faza, ako bi je Evropa priznala, a obavezna je da prizna, jeste da mi treba da sednemo za pregovarački sto direktno sa Kijevom. Dve su strane u sukobu: sa jedne strane su Donjeck i Lugansk, a sa druge je Kijev. Sedimo i razgovaramo. A Evropa i Ruska Federacija pomažu da se to pitanje reši“, istakao je Zaharčenko.

  On je naglasio da su predstavnici DNR-a spremni da sednu za pregovarački sto sa Kijevom i da su već pripremili niz predloga koji će pomoći da se dođe do uzajamnog razumevanja.

  „Da Kijev nije bio tako politički angažovan, mislim da bismo našli kompromis“, dodao je Zaharčenko.

   

  Tagovi:
  Zaharčenko, DNR, Donbas, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga