16:12 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 04
  Pratite nas

  Nemački pravosudni organi pokrenuli su krivični postupak protiv poslanika „Levice“ Ditera Dema, koji je priznao da je u gepeku svog automobila iz Italije u Nemačku „prokrijumčario“ mladića koji je došao u Evropu sa Bliskog istoka.

  Taj čin je oduševio Nemce na internetu, ali ne i pravosudne organe te zemlje.

  Izbeglice
  © REUTERS / Marko Djurica

  U izjavi za Sputnjik Diter Dem je rekao da je doveo mladića kod njegovog oca.

  „On je izgubio majku. Otac ima stalan posao i on će se pobrinuti za njega. Pa i ja sam nešto pomogao. Mogu da kažem da nemačko društvo on nije koštao ni evro“, kaže poslanik.

  Diter Dem ne smatra da je na taj način postao „junak izbegličkog pokreta“. Jednostavno, jedan poznanik je skrenuo pažnju na sudbinu tog dečka koji je životario u jednom od kampova za izbeglice u Italiji. Dem ga je doveo u svoju kuću na jezeru Mađore.

  „Prvo sam mu dao da se odmori. Prve noći on je spavao 20 sati. Dok je dečak živeo kod mene, odlučio sam da mu pomognem“, kaže Dem.

  Prema njegovim rečima, „mladić koji nema ni 20 godina, veoma je pametan, proučava Ustav Nemačke, evropsku muziku, govori engleski“.

  „Rekao je da će se vratiti kući i da će pomagati u obnavljanju svoje zemlje nakon što završi fakultet u Nemačkoj“, kaže Dem.

  Nemački političar se ne boji eventualnih posledica „krijumčarenja“.

  „Ja samo branim naš Ustav. U njemu se piše da je ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno. Ljudsko, a ne ’dostojanstvo Nemca‘. I to je najbitnije. Ako oni žele da pokrenu krivični postupak protiv tog principa, onda u redu“, kaže Dem.

  On podseća da je već bio krivično gonjen 2010. godine kada je pozivao protivnike izgradnje nuklearki u Nemačkoj da izvade drobljeni kamen ispod železničkih pruga kojima se radioaktivni otpad doprema u skladište.

   

  Tagovi:
  krijumčarenje, izbeglice, migranti, Levica (Nemačka), Diter Dem, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga