02:56 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  123
  Pratite nas

  Uloga Ankare u sirijskom konfliktu je da ujedini Rusiju, SAD i Iran kako bi se pronašlo rešenje za rat u toj zemlji, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

  Kako je rekao, u tom procesu mogla bi da učestvuje i Saudijska Arabija. Na taj način bi se zaustavilo krvoproliće u regionu i stavila tačka na smrt nevinih građana.

  Prema rečima Jildirima, nedostatak koordinacije i saglasnosti Moskve i Vašingtona iz dana u dan komplikuje situaciju u Siriji.

  „Taj vakuum političke volje koji se pojavio zbog predstojećih izbora u SAD, nažalost, doveo je do stvaranja neprijatnih situacija u regionu“, ocenio je turski premijer u izjavi za Sputnjik.

  On je dodao da zbog toga velika odgovornost leži upravo na Rusiji, jer Moskva predstavlja važan faktor u celokupnom sirijskom problemu.

  „Kucnuo je čas kada Moskva mora da iskoristi svoj uticaj na predsednika Sirije Bašara el Asada. Smatram da Rusija mora da zauzme aktivniji stav kako broj poginulih građana ne bi još više porastao“, istakao je Jildiriim.

  „Turski tok“ ne treba da brine Evropljane

  Projekat izgradnje gasovoda „Turski tok“ ne treba da izaziva brigu unutar Evropske unije, budući da će on samo biti od koristi Evropi, izjavio je premijer Turske Binali Jildirim.

  „Značaj projekta je u tome što će ’Turski tok‘ osigurati energetsku bezbednost u regionu i pružiti neophodnu podršku onim zemljama koje se graniče sa našim regionom. Ne postoji nijedan razlog koji bi izazivao brigu Evropljana“, rekao je on u izjavi za Sputnjik.

  Prethodno je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao da će međudržavni sporazum oko izgradnje „Turskog toka“ najverovatnije biti potpisan u okviru Svetskog energetskog kongresa, koji se održava od 10. do 13. oktobra u Turskoj.

  Tagovi:
  sirijski konflikt, Turski tok, saradnja, Binali Jildirim, Sirija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga