01:06 09 April 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 124
  Pratite nas

  Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je danas da je neophodno da i Beograd i Priština pristanu da se pitanje „Trepče“ stavi na dnevni red dijaloga, kako bi o tome moglo da se razgovora za pregovaračkim stolom u Briselu.

  Na pitanje da li će tema „Trepče“ biti pokretana u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, Kocijančičeva je poručila da je princip dijaloga jasan.

  „Da bi se o nekom pitanju razgovaralo u okviru dijaloga, obe strane moraju da pristanu na to“, rekla je Kocijančičeva.

  Ona je dodala da su u Evropskoj komisiji „primili na znanje“ da je Zakon o „Trepči“ usvojen od strane Skupštine Kosova.

  „Važno je da svi politički predstavnici, pripadali oni političkim partijama većine ili manjina, obezbede i održe politički dijalog o ovako značajnom pitanju za Kosovo“, poručila je Kocijančičeva iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

  Kosovski političari već su odbacili mogućnost da se o konfiskaciji rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata „Trepča“, koji su oni proglasili „kosovskom imovinom“, razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to „gotova stvar“.

  Beograd, istovremeno, traži da se ovo pitanje prebaci na nivo Ujedinjenih nacija i da se tome razgovara na sednici Saveta bezbednosti UN.

   

  Tagovi:
  Trepča, Evropska komisija, EU, Maja Kocijančič, Brisel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga