12:39 07 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 32
  Pratite nas

  Švajcarci su na referendumu odbacili predlog o ubrzanju odustajanja te zemlje od nuklearne energije.

  Referendum, Mađarska
  © AP Photo / Vadim Ghirda

  Švajcarci su danas na referendumu odbacili predlog o ubrzanju odustajanja te zemlje od nuklearne energije.

  Većina kontona glasala je protiv tog plana. Prema švajcarskom sistemu, za uspeh referenduma potrebno je da predlog dobije većinu kantona, ali i glasova birača.

  Plan o odustajanju od nuklearne energije koji je promovisala Zelena stranka, predviđao je da do 2029. godine bude zatvorena i poslednja od pet švajcarskih nuklearnih elektrana koje trenutno obezbeđuju 40 odsto električne energije u toj zemlji.

  Prema projekciji televizije SRF, protiv ove inicijative bilo je 55 odsto birača, dok je za glasalo 45 odsto njih, prenosi AP.

  Kao i druge zemlje posle katastrofe koja je zadesila nuklearnu centralu Fukušima u Japanu, Švajcarska je obećala da će napustiti nuklearnu energiju u narednim godinama, ali antinuklearne grupe tvrde da vremenski plan švajcarske vlade nije dovoljno brz, pa su pokrenule inicijativu za referendum koji će taj plan ubrzati, javlja AP.

  U okviru energetskog plana čiji je rok za sprovođenje 2050. godina, švajcarska vlada se saglasila da ne zamenjuje svoje postojeće nuklearne centrale, već da one mogu da rade dok god se to bude smatralo bezbednim, a da vlada u međuvremenu pređe na druge izvore kao što su energija vetra, solarna i energija biomasa.

  Tagovi:
  biomasa, nuklearna energija, referendum, Švajcarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga