03:15 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Svetska organizacija za jevrejsku restituciju oformila je novu bazu podataka o jevrejskoj imovini u Varšavi, kako bi pomogla preživelima iz Holokausta i njihovim naslednicima da identifikuju svoju imovinu kako bi mogli da reaktiviraju zahteve za njen povraćaj pre nego što je poljska vlada trajno preuzme.

  Organizacija je napravila taj potez kao odgovor na novi poljski zakon kojim se ograničava mogućnost preživelima u Holokaustu i njihovim porodicama da povrate imovinu u Varšavi, saopšteno je danas.

  Svetska organizacija za jevrejsku restituciju je osnovala novu veb-stranicu „Restitucija imovine u Varšavi“, koja sadrži informacije i resurse, uključujući bazu podataka koja se može pretraživati.

  Prema novom zakonu, koji je stupio na snagu 17. septembra, Jevreji koji su preživeli Holokaust i njihovi naslednici imaju šest meseci da se prijave čim gradske vlasti objave njihovu imovinu u poljskom listu, a u naredna tri meseca treba da dokažu da imaju pravo na tu imovinu.

  Ukoliko podnosilac zahteva ne preduzme akcije pre isteka roka, zahtev će biti proglašen nevažećim, a imovina trajno preneta u vlasništvo grada Varšave.

  „Reč je o korišćenju moderne tehnologije kako bi se prepravile istorijske činjenice. Moramo obezbediti da za preživele i njihove naslednike bude zadovoljena pravda i vraćena imovina ili da im bude nadoknađena nepravedno oduzeta imovina“, izjavio je direktor operacija Organizacije Gideon Tejlor.

  Mnogi preživeli jevrejski povratnici u Poljskoj podneli su zahteve posle 1945. u skladu sa komunističkim dekretom kojim je nacionalizovana celokupna imovina u Varšavi, ali je većina njihovih zahteva odbačena ili nije rešena, a mnogi preživeli i njihove porodice, 70 godina kasnije, ne znaju da mogu da traže dalje rešavanje tih zahteva, zaključuje se u saopštenju.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  restitucija, imovina, Jevreji, Varšava, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga