16:42 31 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2563
  Pratite nas

  Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe istakao je da je ta stranka protiv nepravde i da je zbog toga digla svoj glas protiv NATO bombardovanja bivše Jugoslavije, kao i jednostrano, protivno međunarodnom pravu, proglašene nezavisnosti Kosova.

  On je, na večeri „Srbi i FPO“ u Beču, kritikovao što se do sada nisu u međunarodnoj zajednici stvorili uslovi da Srbi na severu Kosova dobiju autonomiju.

  Kako je podvukao, Austrija, koja je u srcu Evrope, ima odgovornost za ovaj „divni, hrišćanski kontinent“, kao i svi ostali evropski narodi, zbog čega mu je drago što toliko ljudi poreklom sa prostora bivše Jugoslavije danas živi u Austriji i daju svoj doprinos razvoju zemlje.

  Štrahe je naglasio da oni koji dolaze iz hrišćanskih država u Austriju nemaju problema sa integracijom, i da je jedino što ih deli na početku, jezik, ali da je problem postoji sa onima koji dolaze iz drugih, islamskih kultura.

  „Moramo i možemo očekivati da svi koji žele da dođu u Evropu poštuju našu tradiciju, veru, običaje i kulturu. To mora da važi za sve Evropljane, a ko neće da prihvati naša pravila igre, nema šta da traži na ovom kontinentu“, podvukao je Štrahe.

  Na idućim izborima, kako podvlači, u kampanji neće dozvoliti da ga provociraju.

  O prošlim predsedničkim izborima kazao je da su bili ogroman uspeh po stranku, jer je kandidat slobodaraca Norbert Hofer osvojio 47 odsto glasova, i to u borbi sam protiv svih ostalih stranaka.

  Štrahe je uveren da će se taj uspeh videti i u budućnosti, te da će na narednom glasanju FPO biti najjača stranka, i da to sistem, kao na predsedničkim izborima, neće moći da spreči.

  On je posebno pohvalio članove FPO srpskog porekla, ocenivši da su oni osnažili stranku.

  Poslanik srpskog porekla u skupštini Beča Nemanja Damnjanović ukazao je da je lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe stranku preuzeo pre 11 godina, kada su svi verovali da će partija otići u istoriju.

  „Međutim, obistinilo se da stranka piše istoriju, ali ne propasti, već uspeha, te ima sada sve preduslove da na sledećim parlamentarnim izborima postane prva snaga“, uveren je on.

  Večeri „Srbi i FPO“ prisustvovali su ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Beču Goran Bradić, kao i brojni srpski biznismeni, te austrijski poslanici i lokalni političari.

   

  Tagovi:
  kosovo, Štrahe, nezavisnost, evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga