14:26 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 81
  Pratite nas

  Poljski predsednik Andžej Duda sastao se odvojeno danas sa liderima opozicione stranke u pokušaju da pomogne u rešavanju političke krize, a protesti protiv vlade u Varšavi organizovani su treći dan zaredom.

  Političke tenzije su u porastu između konzervativne vlade Poljske i proevropske opozicije zbog plana vladajuće partije da ograniči pristup novinara Donjem domu parlamenta, a Duda je, izrazivši duboku zabrinutost, ponudio da posreduje u iznalaženju rešenja.

  Predsednikov portparol Marek Magjerovski rekao je danas da je tokom dana planiran niz sastanaka, uključujući i sastanak predsednika sa liderom vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslavom Kačinskim.

  Prvi sastanak Duda je održao sa liderom Moderne partije Rišardom Petruom, koji je izjavio da je sa predsednikom razgovarao o medijskoj regulativi i kontroverzama u vezi sa neregularnim glasanjem o budžetu koje je održano u petak kada je i izbio sukob.

  U Varšavi su danas planirani skupovi kako podrške tako i protivljenja vladi, a juče su protesti održani i u drugim poljskim gradovima.

  Vladajuća partija je povećala rashode u domenu socijalnog osiguranja i i dalje je popularna među mnogim Poljacima, posebno u unutrašnjosti.

  Protivnici poljske vlade protestovali su i juče u Varšavi, okupivši se ispred predsedničke palate, uz apel šefu države da zaštiti ustavni poredak te mlade demokratije od niza vladinih koraka koje oni smatraju antidemokratskim.

  Proteste je izazvao vladin plan da ograniči pristup novinara poslanicima u parlamentu.

  U najvećoj parlamentarnoj krizi posle više godina, opozicioni poslanici protestovali su u petak protiv tog plana, blokirajući glasanje o državnom budžetu za 2017, posle čega su članovi vladajuće stranke glasali u drugoj sali, što opozicija kritikuje kao nezakonit potez.

  Opozicione stranke sada traže da glasanje o budžetu bude ponovljeno.

  Tagovi:
  opozicija, budžet, protesti, Andžej Duda, Varšava, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga