22:36 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1211
  Pratite nas

  Si-En-En je objavio da poseduje 345 strana dokumenata nemačkih istražitelja koji se bave napadom kamionom islamiste Anisa Amrija na božićni vašar u Berlinu.

  U tim dokumentima je i srpski konvertit u islam Boban Simeonović (36) označen kao „Amrijev guru“.

  Navodi se da je Tunišanin Amri, kojeg je nakon tri dana skrivanja po Evropi u Milanu ubila italijanska policija, bio deo mreže za regrutovanje u redove Islamske države koja se razvila oko radikalnog verskog propovednika Abua Vale, poreklom iz Tamima u Iraku.

  „Još jedna vodeća figura u mreži Abua Vale bio je Boban Simeonović, 36-godišnji nemački državljanin srpskog porekla iz Dortmunda, koji je bio Amrijev guru i imao reputaciju fanatika čak i u ovim radikalnim krugovima“, navodi Si-En-En.

  Navodi se da u dokumentima stoji da je Simeonović sledbenicima u Nemačkoj naglašavao da je u toj zemlji „ratno stanje“ i da su napadi neophodni. I Abu Vala i Simeonović su uhapšeni u novembru zajedno sa još tri vodeća pripadnika mreže i svi su optuženi za terorizam.

  Si-En-En prenosi i saznanje nemačkih istražitelja da je Simeonović, kada se Amri krajem 2015. spremao za put kako bi se pridružio Islamskoj državi, vodio njega i druge potencijalne džihadiste na duga pešačenja sa rancima na leđima kako bi bili u formi. Navodi se da je Simeonović pokušao da uz pomoć svojih kontakata u džamiji u Hildeshajmu sredi Amriju da napusti Nemačku, ali da nije poznato zašto on nije otputovao.

  Islamska država objavila je juče snimak na kojem se terorista Amri zaklinje na vernost lideru Islamske države Abu Bakru el Bagdadiju. Na snimku se vidi kako Amri stojeći na pešačkom mostu u Berlinu sa slušalicama na ušima mobilnim telefonom snima sebe kako izgovara zakletvu na vernost Bagdadiju, prenosi „Bild“.

  Na Amrijevom snimku se takođe čuje kako najavljuje svoj napad i kaže da želi da umre „kao mučenik“.

  Tagovi:
  Berlin, evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga