17:01 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 06
  Pratite nas

  Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini proširiće zonu svoje kontrole na ceo Donbas i na prvom mestu će pratiti prekid neprijateljstava, saopštio je predsednik OEBS-a, federalni ministar evropskih, integracionih i spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

  „Neophodno je da se nastave dijalog i pregovori. Međutim, sporazumi iz Minska danas su samo jedina baza, dokument na osnovu kojeg moramo da se ponašamo. I mada nisam zadovoljan stanjem ispunjavanja ovih sporazuma, moram da kažem da je situacija u trenutku njihovog potpisivanja bila gora nego sada. I mogla je da bude još gora nego što je sada. Nisam zadovoljan trenutnim ’statusom kvo‘, ali u nedostatku drugog osnovnog dokumenta moramo da realizujemo Minski sporazum“, izjavio je Kurc tokom posete Donbasu.

  On je ukazao na potrebu za realnim pristupom mogućnostima misije.

  „Što se tiče misije, molim vas za realan pristup ovom pitanju. OEBS ima 57 članica i odluke se donose konsenzusom“, objasnio je Kurc.

  On je dodao da je prioritet poboljšanje i olakšanje humanitarne situacije za lokalno stanovništvo u Donbasu. Kurc je rekao da je potrebno da se uradi sve što je moguće da bi se olakšala patnja stanovnika Donbasa. On, takođe, smatra da rad misije OEBS-a može da se poboljša.

  Slično:

  Zbog čega Donbas očekuje ozbiljne promene u 2017.
  Lavrov: Potrebno prekinuti sabotažu Minskog sporazuma
  Tagovi:
  misija, minski sporazum, OEBS, Sebastijan Kurc, Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga