19:31 20 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Evropski parlament

  Evroposlanici traže hrvatsku federalnu jedinicu u BiH

  © Flickr/ European Parliament
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 1622
  Pratite nas

  Hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivana Maletić i Marijana Petir predložile su amandman na rezoluciju koji je sačinio izvestilac za BiH Kristijan Dan Preda i predložile da se BiH reformiše na principima federalizma.

  „Buduća ustavna reforma treba da uzme u obzir principe federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja i da preduzme mere da se pojednostavi kompleksna institucionalna struktura kako bi se smanjili troškovi i povećala funkcionalnost države“, navodi se u amandmanu, prenosi RTRS.

  U amandmanu koji su predložili sa kolegama iz Poljske i Slovačke, Evropski parlament bi trebalo da pozove međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o ustavnim reformama u BiH.

  „Pozivamo međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o neophodnim ustavnim reformama koje će obezbediti funkcionalnost i stabilnost BiH. Naglašavamo da je ključno uvesti mehanizam koji će obezbediti jednaka prava svim konstitutivnim narodima, u tom smislu je moguća federalizacija zemlje“, stoji u tekstu amandmana.

  RTRS navodi da je ranije danas i u Mostaru, na sednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predsednik Glavnog saveta HNS-a Božo Ljubić podsetio na deklaraciju o reformi BiH na principima federalizma, koju su usvojili na prošlom zasedanju. Ljubić kaže da je cilj federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

  „Cilj je administrativno-teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od koga ne odustajemo“, rekao je Ljubić.


  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Evropski parlament, poslanici, evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga