07:18 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1631
  Pratite nas

  Zaoštravanje situacije u Ukrajini isprovocirala je ukrajinska strana, jer Kijev želi da „izmuze“ što više novca iz inostranstva, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

  Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Mađarske Viktor Orban
  © Sputnik / Sergej Gunjejev

  „Što se tiče današnje eskalacije, naš stav je poznat. Njega je isprovocirala ukrajinska strana. U petak prošle nedelje počele su borbe. U nedelju su tzv. ukrajinski dobrovoljački odredi zauzeli jedno od uporišta opozicije i ušli u teritoriju od 200 metara pod kontrolom ustanika. U nedelju su odatle bili isterani“, rekao je Putin.

  Odgovarajući na pitanje o razlozima za poslednju eskalaciju, ruski lider je naveo da postoji „nekoliko razloga“.

  „Prvi razlog je u tome što je ukrajinskom rukovodstvu danas potreban novac, a novac se najbolje ’muze‘ od EU, od određenih zemalja Evrope, iz Sjedinjenih Država i od međunarodnih finansijskih institucija, predstavljajući se kao žrtve agresije“, rekao je Putin.

  On smatra da sadašnja ukrajinska vlast nije spremna da realizuje Minski sporazum i traži povod da prestane sa njegovom realizacijom, što može da omogući dalji razvoj konflikta, saopštio je ruski predsednik.

  „Treći razlog je unutrašnjo politički. U pozadini očiglednih neuspeha u sferi socijalne i ekonomske politike, aktivirala se i opozicija. Nju treba ućutkati, potrebno je mobilizovati stanovništvo oko aktuelnog rukovodstva. Taj zadatak se lako postiže u pozadini nastavka nekog konflikta“, dodao je Putin.

  Na kraju, Putin je izrazio nadu da će zdrav razum prevladati u Ukrajini i da oni koji su zainteresovani za rešavanje problema političkim sredstvima neće dozvoliti da se situacija na jugoistoku zemlje razvija po najgorem scenariju, već da će se usredsrediti na realizaciju Minskog sporazuma. 

  Saradnja u energetici

  Premijer Orban je saopštio da ruski predsednik dao garancije za pouzdane isporuke energenata njegovoj zemlji.

  „Nama uje važno da ruske sirovine u svakom slučaju stignu na teritoriju Mađarske. Predsednik (Putin) je to garantovao“, rekao je Orban.

  Mađarski premijer je konstatovao da nije uveren u stabilnost isporuka gasa iz Ukrajine i Budimpšeta je spremna da razmotri mogućnost dobijanja gasa iz Rusije preko „Severnog toka“.

  Putin je sa svoje strane primetio da postoje tehnološke mogućnosti za Mađarsku da kupuje gas preko „Severnog toka“, kao i preko „Turskog toka“, a postoje i druge varijante isporuka. Ruski lider je primetio da bi, ako bude bilo potrebno, Rusija nastavila tranzit i preko Ukrajine.

  Prema njegovim rečima, Rusija će morati da prida veliki značaj projektu izgradnje dva nova elektro bloka na atomskoj centrali „Parkaš“ u vrednosti od 12 milijardi evra.

  Orban: Politiku i ekonomiju ne treba mešati

  Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Budimpešti da Mađarska želi dobre i transparentne odnose sa Rusijom.

  „Mađarska podržava transparentne, dobre kontakte sa Rusijom“, rekao je Orban nakon razgovora sa ruskim predsednikom.

  On je dodao da Rusija i Mađarska počinju pregovore o isporukama gasa nakon 2021. godine. 

  Direktor Gasproma Aleksej Miler i ministar energetike Turske Berat Albajrak na potpisivanju Turskog toka
  © AP Photo / Emrah Gurel

  „Zahvaljujemo gospodinu predsedniku što su naši raniji sporazumi o isporukama gasa modifikovani i na taj način nam je gas garantovan do 2021. godine. Danas smo doneli odluku da zatražimo od naših saradnika da počnu pregovore o isporukama gasa nakon 2021. godine“, izjavio je mađarski premijer.

  Orban smatra da se ne mogu mešati politički konflikt i ekonomija, jer tada svi trpe gubitke.

  „Mađarska će nastaviti da tvrdi da neekonomski problemi ne treba da se rešavaju na ekonomske načine i da ne treba prenositi druge konflikte na teritoriju ekonomije, jer to nanosi štetu. Upravo zato se nadamo da ćemo u bliskoj budućnosti moći da pozdravimo nove dobre odnose između Rusije i EU“, naglasio je Viktor Orban.

  Tagovi:
  budimpešta, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga