14:12 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  239
  Pratite nas

  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zabranio je mađarskim vlastima da prebace osam tinejdžera i jednu trudnicu iz azila za izbeglice, u blizini Budimpešte, u tranzitnu zonu duž mađarsko-srpske granice, gde bi bili zadržani u pritvoru, saopštio je danas Mađarski helsinški odbor, prenosi agencija MTI.

  Proceduru je u petak pokrenuo taj odbor u vezi sa stupanjem na snagu novih graničnih propisa u Mađarskoj, prema kojima „očigledno ugroženi klijenti kojima je potreban poseban tretman“ mogu biti prebačeni iz otvorenih kampova u zatvorene objekte u tranzitnoj zoni.

  U svojoj presudi, sud u Strazburu tražio je Vladi Mađarske da do 10. aprila odgovori na pitanja koja joj je uputio o vremenskim odrednicama i pravnoj osnovi za takve transfere migranata, naveo je Komitet u saopštenju, prenosi MTI.

  Mađarska je saopštila da je spremna da od danas počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

  Od danas, tražioci azila koji uđu u Mađarsku, kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

  „Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta“, saopštilo je juče mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Sud, izbeglice, Evropski sud za ljudska prava, Strazbur, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga