12:15 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 09
  Pratite nas

  Premijerka Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da ta država neće raspisati referendum bez podrške britanske Vlade.

  Pristalice nezavisnosti Škotske prolaze pored škotskog parlamenta u Edinburgu
  © AP Photo / Andrew Milligan/PA via AP

  Ona je rekla da premijerka Velike Britanije Tereza Mej ne radi ništa da rasvetli budućnost Škotske nakon izlaska Britanije iz Evropske unije. Mejova je odbila pravni zahtev Sterdžonove za legalno održavanje referenduma o nezavisnosti kroz naredne dve godine.

  Sterdžonova je mogla da ignoriše Mejovu i da raspiše referendum, ali je u intervjuu za AP izjavila da bi novi referendum „trebalo da bude na istoj osnovi kao i prethodni koji je sproveden dogovorom i konsenzusom“.

  Kako agencija navodi, cela Britanija je u junu glasala da ta država izađe iz EU, dok su u Škotskoj građani glasali 62 za i 38 protiv.

  To je poteglo pitanje nezavisnosti, za koje se činilo da je rešeno nakon što su Škoti 2014. glasali da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  Sterdžonova je navela da je odluka Britanije da napusti EU fundamentalno promenila stvari i da Škotski glasači ne smeju biti prisiljeni da izađu iz bloka. Ona zahteva da se referendum održi između jeseni 2018. i proleća 2019. pre nego što Britanija napusti EU, ali nakon što detalji o „razvodu“ budu jasni.

  Škotski parlament sa sedištem u Edinburgu podržao je tu odluku, međutim Mejova je navela da „sada nije vreme za još jedan referendum“.

  U toku posete SAD, gde se uputila da prikupi podršku škotskom biznisu, Sterdžonova je izjavila da pozicija Tereze Mej „nije održiva“.

  „Reći samo ’sada nije vreme‘ samo vam daje vreme dok ne odgovorite na pitanje — pa kada je pravo vreme? Mogla bih da postavim vremensku odrednicu koju smatram razumnom, i ukoliko se ona sa tim ne složi, onda bi trebalo da razmotrimo šta je alternativa. U dogledno vreme ću izneti koje korake nameravam da napravim ubuduće“, rekla je Nikola Sterdžon.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  referendum u Škotskoj, Nikola Sterdžon, Škotska, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga