20:01 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2413
  Pratite nas

  Mađarski predsednik Janoš Ader potpisao je predlog zakona koji bi mogao da dovede do zatvaranja Centralnoevropskog univerziteta (CEU), čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, uprkos pozivima da to ne učini tokom protesta u Mađarskoj i inostranstvu.

  Time je zakon zvanično stupio na snagu.

  Ader je u saopštenju, koji je objavila državna agencija MTI, ocenio da se izmenom zakona o visokom obrazovanju „ne krši sloboda učenja ili predavanja, zagarantovana Ustavom Mađarske“. Više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u Budimpešti protiv zakona, pozivajući Adera da ga ne potpiše i da uloži veto na novi zakon, podseća AFP.

  U zakonu se CEU ne pominje, ali univerzitet, koji je registrovan u SAD, sebe vidi kao „glavnu metu“ novog zakona i upozorava da bi mogao da bude zatvoren.

  Prema novim pravilima, koji su poslanici usvojili u utorak prošle nedelje, institucijama čije je sedište izvan EU zabranjuje se da nagrađuju mađarske diplomce bez dogovora između nacionalnih vlada.

  Od njih se, takođe, zahteva da otvore kampus i fakultete u svojoj matičnoj zemlji, što su uslovi koje CEU ne ispunjava.

  Zakonu se protive brojni akademici u Mađarskoj i inostranstvu, kao i Vašington i Brisel.

  Mađarski premijer Viktor Orban optužio je ranije Centralnoevropski univerzitet za izdavanje lažnih diploma i kršenje mađarskih zakona, što ta visokoškolska ustanova negira.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  zakon, Centralnoevropski univerzit, Janoš Ader, Džordž Soroš, Viktor Orban, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga