20:02 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  44118
  Pratite nas

  Predsednički kandidat Emanuel Makron na dobrom je putu da ostvari pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, a nakon 90 odsto prebrojenih listića osvojio je 23,72 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unustrašnjih poslova Francuske.

  Na drugom mestu je lider „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen sa 21,9 odsto glasova.

  Na trećem je Fransoa Fijon sa 19,92, a odmah zatim i Žan Luk Melanšon sa 19,24 procenta.

  To ujedno znači i da Makron i Le Penova, prema preliminarnim podacima, idu u drugi krug predsedničkih izbora.

  Le Penova je nakon prvih objavljenih rezultata izjavila da pred Francuzima trenutno stoji izbor – ili biraju zemlju sa zaštićenim granicama ili državu u koju mogu ući teroristi.

  „Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite“, rekla je ona

  Sa druge strane, Makron je rekao da je Francuska danas okrenula novi list u političkom životu te zemlje.

  On je pozvao sve građane Francuske da se ujedine i da glasaju za njega u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

  On je rekao da za dve sedmice namerava da postane predsednik Francuske i svih njenih građana i patriota.

  „Izazov drugog kruga izbora nije u tome da se glasa protiv nekoga, već da se okrene novi list i promeni neefikasan sistem“, rekao je Makron.

  Oglasio se i Fijon, koji je priznao poraz ali je pozvao sve „demokratski orijentisane birače“ da na predsedničkim izborima ne dopuste da na vlast dođu „ektremisti“.

  I premijer Bernar Kaznev je pozvao sve birače da u drugom krugu podrže Makrona.

  Inače, izlaznost na predsedničkim izborima u Francuskoj je do 20 časova po lokalnom vremenu iznosila 81 odsto, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

  Takođe je saopšteno da je na izborima 2012. godine glasalo 70,59 odsto, dok je 2002. taj broj bio nešto veći i iznosio 73,87 procenata.

  Drugi krug izbora održaće se 7. maja. 

  Najnovije vesti
  • 23:55

   Holandski desničarski političar i lider Partije slobode Gert Vilders objavio je da se nada da će budući predsednik Francuske biti Marin Le Pen.

   Vilders je pozdravio rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj kao „sjajan dan za patriotizam u Francuskoj i u drugim mestima koje žele više nacionalnog suvereniteta, a manje Evropske unije i imigracije“.

   Lider holandske Partije slobode Gert Vilders tokom intervjua agenciji Rojters u Budimpešti
   © REUTERS / Laszlo Balogh
  • 23:13

   Predsednički kandidat Emanuel Makron uvećao je vođstvo u odnosu na liderku „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen skupivši 23,4 odsto glasova.

   Nakon 78 odsto prebrojenih listića, Le Penova ima 22,62 procenta ukupnog broja glasova.

   Fijon je treći sa 19,86, a odmah zatim i Melanšon sa 18,83 odsto.

  • 22:56

   Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo tom nezavisnom centrističkom kandidatu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja s liderkom desnice Marin Le Pen.

   Junker je čestitao Emanuelu Makronu na postignutom rezultatu u prvom krugu i poželeo mu sve najbolje u narednom krugu, napisao je na Tviteru Junkerov portparol Margaritas Šinas, prenosi Rojters.

   Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na svečanom otvaranju Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma
   © Sputnik / Vladimir Astapkovič
  • 22:42

   Predsednički kandidat Emanuel Makron prestigao je Marin le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora, preliminarni podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

   Nakon prebrojanih 70 odsto listića, Makron je osvojio 23,11 odsto glasova, dok je Le Penova iza njega sa 23,08 procenata.

   Na trećem mestu je Fransoa Dijon sa 19,81, dok je Žan Luk Melanšon iza njega sa 18,62.

  • 22:35

   Predsednički kandidat Emanuel Makron pozvao je sve građane Francuske da se ujedine i da glasaju za njega u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

   On je rekao da za dve sedmice namerava da postane predsednik Francuske i svih njenih građana i patriota.

   „Izazov drugog kruga izbora nije u tome da se glasa protiv nekoga, već da se okrene novi list i promeni neefikasan sistem“, rekao je Makron.

   Makron je dodao da sa optimizmom gleda na perspektivu drugog kruga izbora, kao i da će u slučaju pobede dati novi impuls izgradnji Evrope.

   On je iskoristio priliku i da se zahvali kandidatima Fransoa Fijonu i Benoa Amonu koji su pozvali svoje birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

  • 22:20

   Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je danas nezavisnom centrističkom kandidatu za predsednika Francuske Emanuelu Makronu nakon što su prvi delimični rezultati današnjeg prvog kruga glasanja pokazali da se Makron kvalifikovao za drugi krug.

   Olandov kabinet saopštio je da je on pozvao Makrona telefonom kako bi mu čestitao što ulazi u drugi krug, gde će se, prema predviđanjima, suočiti s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, mada tom prilikom nije izričito podržao Makrona.

  • 22:12

   Nakon prebrojenih 50 odsto listića, Marin le Pen vodi sa 24,1 odsto, dok je na drugom mestu Emanuel Makron sa 22,44 procenta.

   Na trećem je Fransoa Fijon sa 19,57 odsto, a na četvrtom Žan Luk Melanšon sa 18,28.

   Glasački listić
   © REUTERS / Regis Duvignau
  • 21:56

   Stav predsedničkog kandidata Emanuela Makrona, kada je reč o Rusiji, je takav da između Pariza i Moskve ne treba da postoje „zabranjene teme“, kao i da je neophodno sačuvati sve mostove i veze, izjavio je predstavnik pokreta „Napred“ Stefan Traver.

   „Potrebno je razgovarati sa Rusijom o svim pitanjima, ni jedna tema ne bi trebalo da bude zabranjena. Moramo sačuvati fer i dobronamerne odnose sa Rusijom – zemljom koja može da pomogne prilikom rešavanja brojnih problema“, rekao je on. 

  • 21:47

   Le Penova u prvom krugu izbora za predsednika Francuske vodi sa 24,3 odsto ukupnog broja glasova, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske nakon 44,89 odsto prebrojenih listića.

   Na drugom mestu je Emanuel Makron sa 22,28 procenata, dok je na trećem mestu Fransoa Fijon sa 19,6 odsto.

   Pristalice Marin le Pen
   © REUTERS / Pascal Rossignol
  • 21:35

   Kandidat za predsednika Francuske Žan Luk Melanšon nije želeo da komentariše rezultate izbora i pozvao da se sačekaju pouzdane informacije o tome koliko je ko osvojio glasova.

   „Mi ne priznajemo ankete. Rezultati izbora još uvek nisu precizni, zbog toga pozivam da budete strpljivi“, rekao je on.

  • 21:21

   Predsednica „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen vodi u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, prvi su preliminarni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

   Nakon 30 odsto prebrojenih glasova, Le Penova je osvojila 24,78 odsto ukupnog broja glasova, dok je na drugom mestu Emanuel Makron sa 21,75 procenata.

   Na trećem mestu je Fransoa Fijon sa 19,65 odsto.

  • 21:19

   Ulazak predsedničke kandidatkinje Marin le Pen u drugi krug izbora pokazuje rast protestnog raspoloženja u Francuskoj, izjavio je predsednik ruskog Odbora za spoljne poslove Donjeg doma parlamenta Leonid Sluckij.

   Kako je rekao, takav trend se oseća i u celoj Evropi.

   Leonid Sluckij
   © Sputnik / Vladimir Fedorenko
  • 21:13

   Predsednička kandidatkinja Marin le Pen izjavila je da pred Francuzima trenutno stoji izbor – ili biraju zemlju sa zaštićenim granicama ili državu u koju mogu ući teroristi.

   Ona je rekla da će u drugoom krugu predstavljati kandidata „iz naroda“, kao i da je nastupilo vreme da se Francuska najzad oslobodi.

   „Savladali smo prvu fazu na putu ka Jelisejskoj palati“, istakla je ona. 

   Le Penova je takođe ocenila da je učinak prethodnog francuskog predsednika Fransoa Olanda bio katastrofalan.

  • 21:09
   Glasački listićMarin le Pen na glasačkom mestu

   Ko je Marin le Pen?

   Marin le Pen, liderka Nacionalnog fronta, koja će prema prvim procenama ući u drugi krug predsedničkih izbora, ima tvrdokoran stav o imigraciji ali je lično pokušala da delimično ublaži politiku svoje stranke i njene kontroverzne stavove o strancima.
   Dalje
  • 21:07

   Sukobi demonstranata i policije u centru Pariza posle informacija da je Marin le Pen nakon Emanuela Makrona osvojila najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

   Najmanje jedan demonstrant je ranjen prilikom sukoba sa policijom na trgu Bastilja u Parizu, prenosi reporter RIA Novosti sa lica mesta.

  • 20:55
   Glasački listićKandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron

   Ko je Emanuel Makron?

   Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta „U marš!“, koji, prema anketama, sigurno ulazi u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, bivši je bankar koji se nikada dosad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjem predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.
   Dalje
  • 20:55

   Američki predsednik Donald Tramp je izbore u Francuskoj okarakterisao kao „veoma interesantne“.

   „Veoma interesantni izbori dešavaju se trenutno u Francuskoj“, napisao je on na Tviteru.

  • 20:49

   Predsednički kandidat i predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je poraz na predsedničkim izborima i pozvao svoje pristalice da ne dopuste da na vlast dođu „ekstremisti“.

   Fijon je prema IPSOS-u osvojio 19,5 odsto ukupnih glasova.

  • 20:42

   Francuska policija bila je primorana da koristi dimne bombe protiv demonstranata koji su se okupili večerasa na trgu Bastilja u Parizu.

   Kako je saopšteno, policija je bacila dimne bombe nakon što su demonstranti počeli da lome barikade.

   Sličan protest održan je i u subotu kada se okupilo preko 2.000 građana, a policija je tada koristila suzavac kako bi oterala demonstrante.

  • 20:35

   Šef izbornog štaba Le Penove izjavio je da prvi krug izbora u Francuskoj predstavlja referendum „za“ ili „protiv“ globalizacije, prenose mediji.

   Le Penova je prema podacima IPSOS-a osvojila 21,7 odsto od ukupnog broja glasova, što je za dva odsto manje od njenog protivnika Makrona.

  • 20:29

   Predsednički kandidat Emanuel Makron, koji je prema preliminarnim podacima uzeo najveći broj glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, izjavio je da je Francuska danas okrenula novi list u političkom životu te zemlje.

   Istovremeno, premijer Francuske Bernar Kaznev pozvao je sve demokratski orijentisane birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

   Prethodno je institut IPSOS saopštio da su Makorn i Le Penova izašli u drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održan 7. maja.

  • 20:26

   Pristalice Makrona počele su da slave pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora.

   Pristalice Makrona koje su se okupile u njegovom izbornom štabu burno su aplaudirale na vest da je osvojio najveći broj glasova.

  • 20:13

   Pratite uživo proteste u Parizu.

  • 20:12

   Izlaznost na predsedničkim izborima u Francuskoj iznosila je 81 odsto.

  • 20:11

   U prvom krugu predseničkih izbora u Francuskoj Makron je osvojio 23,7 odsto ukupnih glasova, dok je Le Penova 21,7 procenata, saopštio je IPSOS.

   Francuski mediji ocenjuju da će najverovatnije Makron i Le Penova proći u drugi krug izbora.

   Istovremeno, prema IPSOS-u Melanšon je osvojio 19,5 odsto glasova, dok za Fijona takođe glasalo 19,5 birača. 

  • 19:58

   Brojni svetski i francuski novinari smatraju da će u drugi krug predsedničkih izbora ući Makron i Le Penova.

   Prema podacima francuskih socioloških instituta, ukupno na izborima neće glasati od 19 do 21,5 odsto birača.

  • 19:54
   Marin le Pen na glasačkom mestu

   Francuski izbori — apokalipsa EU?

   Hoćemo li posle 7. maja i drugog kruga izbora u Francuskoj čitati naslove: Francuska novi saveznik Rusije u Siriji, Francuska sahranjuje EU i evro, ili čak — Francuska napušta NATO? Da li će izbori u Francuskoj doneti apokalipsu Evropskoj uniji?
   Dalje
  • 19:50

   Ispred štaba Makrona okupilo se oko 7.000 njegovih pristalica, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta.

   Makron trenutno vodi na predsedničkim izborima u Francuskoj.    

  • 19:46

   Izborni štab predsedničkog kandidata Emanuela Makrona nije dalo akreditaciju novinarima televizije RT.

   Ruska televizija saopštila je da je na vreme zatražila da njeni novinari budu akreditovani kako bi pratili rezultate izbora u predsedničkom štabu Makrona, međutim nikakav odgovor nije stigao.

  • 19:42

   Francuske obaveštajne službe upozorile su da bi moglo doći do spontanih protesta nakon objavljivanja preliminarnih rezultata prvog kruga izbora za predsednika Francuske, prenosi "Parizjen".

   Prema procenama francuske policije, opasnost od nasilnih protesta je čak još veća ukoliko kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon danas uspeju da se plasiraju za drugi krug izbora.

  • 19:40

   Dva muškarca osumnjičena za planiranje napada uoči prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj optuženi su danas za terorizam, saopštilo je francusko tužilaštvo.

   Specijalne policijske snage i obaveštajci uhapsili su dvojicu osumnjičenih, koji su inače francuski državljani - Klemana Bora (23) i Mahiedina Merabeta (29) - u utorak u Marseju.

   Parisko tužilaštvo danas je saopštilo da su njih dvojica optužena za učešće u terorističkoj zaveri i za posedovanje oružja, prenosi AFP.

   Francuska policija
   © REUTERS / Philippe Wojazer
  Uživo
  FRANCUSKA: Makron uvećao vođstvo prema Le Penovoj (video)
  +
  Tagovi:
  glasanje, izbori, predsednik, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga