12:39 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1654
  Pratite nas

  Brižit Tronje, supruga Emanuela Makrona, koji je danas pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, u njegovom životu prisutna je još otkad je bio 15-godišnjak, isprva kao njegova nastavnica, potom u godinama koje slede ljubavnica, a zatim supruga i — prva dama.

  Brižit, koja je 24 godine starija od svog supruga, biće uz njega i kada taj 39-godišnji Evropejac bude preuzeo dužnost kao dosad najmlađi predsednik moderne Francuske, prenosi AFP.

  Elegantna i vitka, 64-godišnja Brižit je najbliža Makronova saradnica, kojoj je obećao zvaničnu ulogu u predsedničkoj palati.

  „Svake večeri razmenjujemo šta smo čuli jedan o drugom. Moram da obratim pažnju na sve, da dam sve od sebe da ga zaštitim“, rekla je ona u intervjuu za magazin „Pari mač“ prošle godine.

  Brižit se našla na naslovnim stranicama skoro desetak časopisa, ruku podruku sa mužem na raznoraznim skupovima, fascinirajući svet svojom neobičnom romansom.

  Međutim, pre svega toga, ona je bila supruga drugog muškarca i majka troje dece, koja predaje francuski, latinski i dramu.

  Rođena je u Amjenu, gde i Makron, u dobrostojećoj porodici koja se uspešno bavi proizvodnjom testenine i čokolade.

  Početkom 1990-ih veoma ju je zaintrigirao mladić koji je glumio u jednoj predstavi — to je bio Emanuel, kome je odmah pritekla u pomoć u radu na jednom tekstu i — tada su počeli da grade vezu.

  Tada 39-godišnja nastavnica bila je „potpuno očarana“ Emanuelovom inteligencijom, a osećanja su bila obostrana i, dva meseca kasnije, on joj je, kao 17-godišnjak, obećao da će se oženiti njome „šta god radila“.

  Makron je nastavio školovanje, ali je sve vreme bio sa njom u vezi, da bi na kraju ona napustila prvog muža i godinu danas kasnije, 2007, udala se za Makrona, preselivši se u Pariz, gde je nastavila da radi kao nastavnica.

  Oni koji poznaju Brižit opisuju je kao srdačnu i racionalnu ženu, koja odiše šarmom i pozitivnom energijom.

  Ona je uz Makrona bila i danas, kada je glasao u drugom krugu predsedničkih izbora, fokusirana na život s mužem političarem, i pokazala je ogromnu posvećenost izbornoj kampanji.

  „Srećna sam što ovo delim sa Emanuelom, iako kad je reč o politici nisam imala mnogo izbora“, rekla je Brižit, istovremeno izrazivši želju da, kao prva dama, pomogne mladim ljudima koji se hvataju ukoštac s mnogobrojnim problemima.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  predsednički izbori u Francuskoj, Brižit Tornje Makron
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga