03:17 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 312
  Pratite nas

  Emanuel Makron je inaugurisan u Jelisejskoj palati, a tom prilikom je poručio da će Francuzima vratiti snagu i samouverenost, a Francusku učiniti „primerom za Evropu i svet“.

  Tokom ceremonije Oland je predao Makronu kod za nuklearno oružje, javljaju lokalni mediji.

  U prvom govoru koji je održao u novoj ulozi pred zvanicama u zlatnoj dvorani Jelisejske palate, on je istakao da će EU tokom njegovog mandata biti „reformisana i obnovljena“, ali i da će raditi na prevazilaženju podela u francuskom društvu, prenose agencije.

  „Odgovornost koja mi je poverena za mene je velika čast. Svetu i Evropi Francuska je potrebnija nego ikada. Potrebna im je Francuska koja ume da osmisli budućnost“, poručio je Makron.

  On je rekao da će tokom svog mandata raditi na tome da Francuzima vrati poverenje u sebe same, što će biti spor i zahtevan, ali neophodan zadatak.

  „Ubediću ih da moć Francuske ne slabi. Neću ni u čemu ustuknuti u ispunjenju obećanja datim Francuzima. Rad će biti oslobođen, preduzeća podržana, građani bolje zaštićeni“, naglasio je novi predsednik.

  Prema njegovim rečima, „ceo svet će slušati reč Francuske, koja će pružiti primer naroda koji ume da afirmiše svoje principe demokratije i republike“.

  „Sve što čini Francusku sigurnom zemljom u kojoj se može živeti bez straha biće učvršćeno. Evropa koja nam je potrebna biće reformisana i obnovljena“, obećao je Makron.

  On je istakao da je došao trenutak da Francuska ponovo bude „na visini zadatka, jer svet od nje očekuje da bude jaka i čvrsta“.

  „Preuzećemo svu svoju odgovornost kako bismo odgovorili na velike savremene krize. Svi smo mi međuzavisni. Francuska će uvek voditi računa da bude na strani slobode i ljudskih prava. Imamo ogromnu ulogu i potrebna nam je efikasnija i demokratičnija Evropa“, istakao je.

  On je među svojim budućim izazovima, pored borbe protiv terorizma i autoritarnosti i rešavanja svetske migrantske krize, naveo „ekscese kapitalizma“ i klimatske promene, prenosi AP.

  Naglasio je, istovremeno, da ni zbog čega neće odustati od odbrane interesa Francuske i da će za cilj imati da pomiri Francuze.

  „Ponovo možemo da ispišemo jednu od najlepših stranica naše istorije. Već večeras krećem na posao“, zaključio je Makron.

  Taj 39-godišnji centrista je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. maja, odneo ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga