13:40 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Pokrajinske vlasti u Koruškoj suočene su sa rastućim brojem slučajeva kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, a tenzije rastu zbog komemoracije u Blajburgu.

  Događanja u Blajburgu sve više opravdavaju kritike brojnih organizacija koje žele da se zabrani komemoracija koja se od 1951. godine održava na lokaciji Lojbaher feld. Podneta je prijava protiv dvojice Hrvata koji su se pozdravljali nacističkim pozdravom i koji su na taj način pozdravili još jednog njihovog zemljaka zbog kukastog krsta koji mu je istetoviran na ruci.

  Dokumentacioni arhiv austrijskog pokreta otpora komemoraciju u Blajburgu okarakterisao je kao „najveći skup nacista u Evropi“, navodeći da oni nose ustaške simbole. Ti simboli su u Hrvatskoj zabranjeni, ali ne i u Austriji, gde zakon o zabrani obuhvata samo nacistička obeležja.

  Dokumentacioni arhiv smatra da bi ustaški simboli trebalo da se nađu u austrijskom zakonu, ali to odbijaju vlasti opštine Felklermarkt.

  Vlasti te opštine poručuju da komemoraciju ne mogu da spreče, jer se misa održava na privatnom posedu, koji su Hrvati otkupili od poljoprivrednika.

  Šef Službe za zaštitu ustavnosti pokrajine Koruške Helmut Majer kaže da svake godine na komemoraciju upućuje veći broj svojih službenika, koji nalažu učesnicima da sklone ustaške simbole. Međutim, i ove godine u javnost su dospele brojne slike na kojima se vidi da su učesnici komemoracije nosili ustaške simbole, kao što to čine svake godine.

  Zanimljiv podatak je i da je na GTI skupu u Veldenu došlo do neonacističkog ispada. Jedan muškarac odeven u braon uniformu otpozdravio je prisutne hitlerovskim pozdravom, a na Fejsbuku je ispod slike stajalo „Adolf se vratio — odlično“, kao i da je autobus sa kojeg pozdravlja „specijalni autobus za Dahau“.

  Majer kaže da nadležne vlasti trenutno pokušavaju da utvrde identitet lica koje je pozdravilo nacističkim pozdravom, ali i koji su napisali neonacističke poruke na socijalnim mrežama.

  Do sada takav slučaj nije zabeležen na GTI skupu, jer neonacisti nisu koristili taj događaj za širenje svojih ideja.

   

  Tagovi:
  blajburg, evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga