07:27 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Amerika se povlači iz postojećeg odnosa snaga, a jučerašnja odluka američkog predsednika Donalda Trampa o istupanju iz Pariskog sporazuma o klimi još jedan je dokaz za to, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik austrijski kancelar Kristijan Kern.

  Za nas, kao i za sve ostale, to znači da se ipak moramo kretati napred, da moramo praviti nove saveze. Tu je Rusija, naravno, važan partner“, rekao je šef austrijske vlade, koji učestvuje u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

  Kancelar Kern je dodao da je neophodno razvijati evropske perspektive uz svest i uverenost u sopstvene snage, kao i uz smanjenje zavisnosti od SAD, baš onako kako je rekla nemačka kancelarka Merkel kada je konstatovala da Vašington nije više pouzdan partner. 

  „Ako predsednik Tramp ne želi da bude deo sporazuma o zaštiti planete i klime, to ne znači da i mi moramo da menjamo svoj stav i strategiju. Naprotiv, moramo još više snage uložiti i aktivirati saradnju, imajući u vidu Rusiju, Kinu, Indiju i Evropu. To su sve impozantne snage koji žele da sarađuju i tu saradnju bi trebalo produbljivati“, rekao je Kern za Sputnjik.

  Austrijski političar je dodao da je pitanje sankcija i dalje škakljivo, kao i da mu se čini da je Evropa definisala svoj stav:

  „Pitanje sankcija se razmatra, biće održana rasprava na temu eventualnog produžavanja sankcija. Austrija je svesna da sankcije negativno utiču na njenu  ekonomiju i da je godišnje koštaju 0,3 odsto ukupnog BDP-a. Austriji ne idu naruku ovi pokazatelji“, iskren je austrijski kancelar.

  Kern je zaključio da je neophodno zajedno raditi na stvaranju budućih perspektiva za razvoj saradnje na obostranu korist.

   

  Tagovi:
  Pariski sporazum o klimi, saradnja Rusije i EU, sankcije Rusiji, saveznici, saradnja, BDP, Kristijan Kern, Angela Merkel, Evropa, Austrija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga