17:46 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1321
  Pratite nas

  Zastave Crne Gore u sredu su podignute u sedištima NATO-a tokom svečane ceremonije koja je održana dva dana nakon formalnog prijema ove zemlje u Alijansu.

  U Briselu je događaj organizovan ispred starog sedišta NATO-a. Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, koji su pre toga održali 40-minutni sastanak. 

  Na svečanosti su bili i vojni i civilni rukovodioci Alijanse i stalni predstavnici zemalja-članica ove organizacije. Crnu Goru je predstavljao i bivši premijer Milo Đukanović. 

  Istovremeno, zastave Crne Gore podignute su u novom sedištu NATO-a, kao i u sedištima Vrhovne komande ujedinjenih oružanih snaga NATO-a u Evropi u belgijskom gradu Monsu i sedištu Strateške komande NATO-a za transformaciju u Norfolku u SAD. 

  Govoreći na ceremoniji, Stoltenberg je naveo da će stupanje Crne Gore u NATO učvrstiti nezavisnost koju je zemlja stekla pre 11 godina.

  „Imaćete mesto za našim stolom i jednako pravo glasa“, izjavio je generalni sekretar Alijanse i naveo da će NATO od ulaska Crne Gore imati istu korist kao i sama zemlja. 

  „Svaki novi član s političke i vojne tačke gledišta čini NATO jačim i efikasnijim, tako nam pomaže da se prilagodimo na promenjene izazove, kao što je terorizam, i doprinosi međunarodnoj bezbednosti“, rekao je Stoltenberg. 

  On je naveo da će „jedinstveni doprinos“ Crne Gore organizaciji biti njeno „iskustvo i jake i profesionalne oružane snage koje su se dokazale u Avganistanu“. 

  Tagovi:
  podizanje zastave, zastava, NATO, Milo Đukanović, Filip Vujanović, Jens Stoltenberg, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga