12:10 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2233
  Pratite nas

  Američki Stejt department upozorio je Vladu Mađarske da je protiv usvajanja zakona kojim se zahteva da nevladine organizacije koje primaju više od 26.000 dolara u donacijama iz inostranstva budu registrovane kao „organizacije podržane iz inostranstva“.

  Mađarska će učiniti još jedan korak dalje od principa NATO-a i EU ukoliko potpiše mere kojima se nameću ograničenja nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

  „Ukoliko zakon bude usvojen, to će biti još jedan korak Mađarske dalje od obaveza za podržavanje principa i vrednosti koje su ključne za EU i NATO“, navodi se u saopštenju.

  Mađarski parlament je 14. juna usvojio zakon kojim se zahteva da nevladine organizacije koje primaju više od 26.000 dolara kao donacije iz inostranstva budu registrovane kao „organizacije podržane iz inostranstva“. Zakon predviđa sankcije za NVO koje ne budu poštovale ovo pravilo.

  Zakon bi mogao da ugrozi mađarsko civilno društvo blokiranjem njegove sposobnosti da „organizuje i izrazi zabrinutost na legitiman i demokratski način“, dodaje se u saopštenju.

  Slično:

  Nad EU se nadvila nova kriza, ovaj put sa istoka
  Talas protesta u svetu — kad se režira spontanost
  Tagovi:
  NVO, zakon, Stejt department, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga