20:19 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2170
  Pratite nas

  Samit G20 u Hamburgu je završen, a ruski predsednik Vladimir Putin poručio je na završnoj konferenciji za novinare da se interesi ruskog i ukrajinskog naroda podudaraju, kao i da je zvaničnom Kijevu ostala samo jedna roba kojom trguje, a to je rusofobija.

  Interesi ruskog i ukrajinskog naroda su potpuno isti, uveren je Putin. Prema njegovim rečima, moguće je jedino da se ne podudaraju interesi političkih krugova.

  Ruski predsednik je naveo da je Kijevu ostala samo jedna roba kojom trguje.

  „To je rusofobija", naglasio je Putin.

  Ruski lider je naglasio da „ako se objektivno posmatra, i Ukrajina i Rusija imaju interes da sarađuju“.

  „Imaju interes da ujedine svoju konkurentnost, da razvijaju svoje ekonomije prosto zbog toga što nam je mnogo toga ostalo još iz sovjetskih vremena, imajući u vidu i saradnju i jedinstvenu infrastrukturu, praktično, jedinstvenu energetiku saobraćaj i tako dalje“, rekao je Putin. 

  Hamburški sastanak obećava dobru saradnju

  Putin je tokom obraćanja novinara govorio i o američkom predsedniku Donaldu Trampu i zaključio da će SAD i Rusija učvrstiti saradnju ukoliko budu gradile odnose kao na hamburškom sastanku.

  „Što se tiče ličnih odnosa, mislim da su uspostavljeni. Ne znam kako će to zvučati, ali ću reći kako ja to vidim: Tramp se na televiziji vrlo razlikuje od realnog čoveka, on je apsolutno konktretan. Apsolutno kako treba prihvata sagovornika, prilično brzo analizira, odgovara na postavljena pitanja ili na elemente koji se pojavljuju tokom same diskusije“, istakao je Putin. 

  Prema njegovim rečima, Tramp je na sastanku u Hamburgu postavio mnogo pitanja o "intervenciji" Rusije u izbore u SAD i pažljivo slušao odgovore. "Radna grupa o sajber-bezbednosti koju će formirati Rusija i SAD isključiće u budućnosti bilo kakve spekulacije", rekao je Putin.

  Američki novinari su insistirali na ovoj temi i zatražili od Putina da kaže šta mu je Tramp odgovorio tokom susreta.

  „On je počeo da mi postavlja sugestivna pitanja, realno su ga interesovali neki detalji. Odgovorio sam na sve to prilično detaljno, koliko god sam mogao. Ispričao sam mu i o svojim dijalozima na ovu temu s prethodnom administracijom, uključujući i svoje razgovore s predsednikom Obamom“, rekao je Putin. 

  Amerika pragmatičnija u vezi sa Sirijom

  Govoreći o sirijskoj krizi ruski predsednik je naglasio da su rešenja u vezi s južnim zonama deeskalacije u Siriji doneta, zahvaljujući, pored ostalog, SAD.

  "Stav SAD o Siriji je postao pragmatičniji. Oslanjajući se na volju Irana, Turske i rukovodstva Sirije moguće je preduzeti dalje korake u vezi sa rešavanjem krize u Siriji", napomenuo je Putin.

  On je rekao da tokom Samita ni sa kim nije razgovaro o problemu Katara, mada je to, kako je dodao, ozbiljan problem i može uticati na situaciju u ekonomiji i bezbednosti.

  Putin je naglasio da je između Rusije i Nemačke uspostavljena čvrsta saradnja, koja uključuje i projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2".

  "Nema potrebe da se mešamo u političke procese", rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara.

  Zemlje G20: Glavni izazovi su terorizam, siromaštvo i glad

  Zemlje G20 su rešene da se suprotstave izazovima svetske zajednice, spremne su da se bore protiv terorizma, siromaštva i gladi, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon završetka samita G20 u Hamburgu. 

  „Rešeni smo da se suprotstavimo zajedničkim svetskim izazovima, među kojima su terorizam, migracije, siromaštvo, glas, opasnosti po zdravlje, da rešavamo problem stvaranja novih radnih mesta, klimatskih promena, energetske bezbednosti, nejednakosti, među kojima je i polna“, navedeno je u saopštenju. 

  Dodaje se da je rešavanje ovih pitanja osnova za čvrsti razvoj i stabilnost. 

  U završnom saopštenju samita G20 navedeno je da regulativni globalni sistem trgovine ima odlučujuću ulogu i da se to održava u radu Svetske trgovinske organizacije, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u obraćanju novinarima nakon samita i dodala da su se učesnici skupa izjasnili protiv protekcionizma i podržali slobodnu trgovinu. 

  Samit lidera G20 naredne godine će biti održan u Argentini, 2019. u Japanu, a 2020. u Saudijskoj Arabiji. 

   

  Najnovije vesti
  • 19:29

   Makron: Smenjivanje Asada ne može biti uslov za rešavanje krize u Siriji

   Odlazak predsednika Sirije Bašara Asada s vlasti ne može da bude uslov za rešavanje krize u ovoj zemlji, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom konferencije za novinare u Hamburgu. 

   „Ne može se govoriti o tome da se mora smeniti neki lider. Mi smo to radili u Iraku, u Libiji. Pet ili deset godina kasnije probudili smo se u mnogo lošijim uslovima“, rekao je Makron. 

   On je naglasio da to ne znači da je Francuska saveznik sirijskog lidera, što je, prema njegovim rečima, razlikuje od Rusije. 


  • 18:22
   Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže na samit lidera G20, koji se održava u Hamburgu

   Erdogan: Nećemo dopustiti stvaranje kurdske države

   Turska neće dozvoliti stvaranje kurdske države na jugu zemlje, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare po završetku samita G20 u Hamburgu.
   Dalje
  • 17:34

   „Drago mi je što je na marginama samita održan prvi sastanak američkog predsednika Trampa i ruskog predsednika Putina. Smatram da je uvek potrebno da jedan s drugim razgovaraju, a ne da jedan o drugom govore. Svi sukobi, naravno, nisu rešeni, ali je položen temelj za pregovarački format. Na našu radost, razgovor je trajao dugo, a potom sam videla da strane ostaju jedna s drugom u kontaktu“, rekla je nemačka kancelarka.

  • 17:08

   Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon završne konferencije hza medije posle samita G20 u Hamburgu kratko razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. 

   Putin je zahvalio Merkelovoj za organizaciju samita i pozdravio se s njom.

   Ruski predsednik je tu sreo i Makrona s kojim je, takođe, razmenio nekoliko reči i pozdravio se s njim. 


  • 17:02

   Tramp u Parizu o nizu tema, među kojima je Sirija

   Predsednik SAD Donald Tramp će tokom svoje posete Parizu učestvovati u obeležavanju nacionalnog praznika Francuske - Dana pada Bastilje, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na završnoj konferenciji za novinare u okviru samita G20 u Hamburgu. 

   Emanuel Makron
   © REUTERS / Philippe Wojazer

   Tema razgovora američkog i francuskog predsednika biće, pored ostalog, Sirija. Tramp će Pariz posetiti 13. i 14. jula. 

   "Neophodno je da održavamo dobre odnose i da imamo mogućnost da razgovaramo o raznim temama. I Tramp će 13. i 14. jula biti u Parizu, čemu se veoma radujem, jer ćemo istovremeno obeležiti prošlost koja nas ujedinjuje, ali ćemo razgovarati i o brojnim temama koje nas se tiču, uključujući sirijsku tematiku", rekao je Makron. 

   On je naveo da odustajanje SAD od Pariskog sporazuma o klimi "ni u kojem slučaju ne ometa saradnju dveju zemalja kada je reč o drugim pitanjima, među kojima su strateška pitanja i borba protiv terorizma. 


  • 16:56
   Vladimir Putin

   Šta ih je zanimalo: Putinova šala i odgovor američkim novinarima

   Predsednik Rusije Vladimir Putin našalio se odgovarajući na primedbu američkih novinara da im Bela kuća nije dostavila komentare povodom njegovog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom, tokom kojeg je bilo reči o ruskoj „intervenciji“ u američke izbore.
   Dalje
  • 16:46
   Predsednik SAD Donald Tramp i supruga predsednika Argentine Huliana Avada na svečanoj večeri u okviru samita G20 u Hamburgu

   G20: Svi osim Amerike podržavaju sporazum o klimi

   Sve zemlje G20, osim SAD, slažu se s tim da Pariski sporazum o klimi ne podleže ponovnom razmatranju, saopšteno je u završnom saopštenju sa samita „Velike dvadesetorice“ u Hamburgu.
   Dalje
  • 16:42

   Samit "dvadesetorice" 2018. godine biće održan u Argentini, 2019. u Japanu, a 2020. u Saudijskoj Arabiji.

  • 16:41

   Rusija je bi pozitivno ocenila isporuku tečnog gasa iz SAD u Evropu, jer podržava konkurenciju, rekao je Vladimir Putin.

  • 16:39

   Na pitanje da li će rusko-američki odnosi uspeti da izvedu iz krize nakon njegovog sastanka s Trampom, Putin je odgovorio da se veoma nada da ima određenih pomaka unapred.

  • 16:38

   Zemlje G20 će se boriti protiv globalnih izazova: terorizma, siromaštva, gladi.

  • 16:37
   Angela Merkel
   © REUTERS / Axel Schmidt
  • 16:37

   Merkel: Za dobre, poštene i iskrene kanale za dijalog Rusije i SAD zainteresovani su svi.

  • 16:36

   Konferencija za medije ruskog predsednika Vladimira Putina na G20 je završena. Putin se nada da će odnosi sa SAD biti popravljeni. "Pretpostavke za to su stvorene", naglasio je Putin.

  • 16:29
   Vladimir Putin
   © AFP 2019 / SAUL LOEB
  • 16:28

   Putin: Volimo Tilersona, ali on nije sirijski državljanin

   Tilerson ne može da rešava sudbinu sirijskog lidera, iako ga Moskva voli i poštuje, naglasio je Putin. On je podsetio da je američki državni sekretar nagrađen Ordenom prijateljstva. 


  • 16:26

   Putin je naglasio da je između Rusije i Nemačke uspostavljena čvrsta saradnja, koja uključuje i projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. "Nema potrebe da se mešamo u političke procese", rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara.

  • 16:25

   Kijev trguje rusofobijom, izjavio Putin

   Interesi ruskog i ukrajinskog naroda su potpuno isti, uveren je Putin. Prema njegovim rečima, moguće je jedino da se ne podudaraju interesi političkih krugova. 

   Ruski predsednik je naveo da je Kijevu ostala samo jedna roba kojom trguje.

   „To je rusofobija“, naglasio je Putin. 


  • 16:22
   Emanuel Makron
   © REUTERS / Philippe Wojazer
  • 16:22

   Putin: Ni sa kim nisam razgovaro o problemu Katara na samitu G20, mada je to ozbiljan problem i može uticati na situaciju u ekonomiji i bezbednosti. O Siriji sam razgovarao praktično sa svim sagovornicima na G20.

  • 16:20

   Putin: Oslanjajući se na volju Irana, Turske i rukovodstva Sirije moguće je preduzeti dalje korake u vezi sa rešavanjem krize u Siriji.

  • 16:19

   Putin: Stav SAD o Siriji je postao pragmatičniji.

  • 16:19

   Putin: Rusija se konsultovala s izraelom u vezi s južnom zonom deeskalacije u Siriji i planira to da nastavi.

  • 16:18

   Putin: Rešenja u vezi s južnim zonama deeskalacije u Siriji su doneta, zahvaljujući, pored ostalog, SAD.

  • 16:17

   Putin: Ne sme biti nedorečenosti kada je reč o sajber-bezbednosti.

  • 16:16

   Završno saopštenje G20: SAD će tesno sarađivati s drugim zemljama i doprinositi "čistijem" korišćenju energenata.

  • 16:15

   Putin: Lični odnosi s Trampom su ustanovljeni, predsednik SAD adekvatno prihvata sagovornika, brzo analizira.

  • 16:14

   Putin: Radna grupa o sajber-bezbednosti koju će formirati Rusija i SAD isključiće u budućnosti bilo kakve spekulacije.

  • 16:13

   Merkel: S Putinom sam razgovarala o budućnosti normandijskog formata.

  • 16:13

   Putin: Tramp je na sastanku u Hamburgu postavio mnogo pitanja o "intervenciji" Rusije u izbore u SAD i pažljivo slušao odgovore.

  • 16:11

   Putin o Trampu: Ako budemo gradili odnose tako kao na hamburškom sastanku, učvrstićemo saradnju Rusije i SAD.

  • 16:10

   Nepovoljne tendencije ekonomije Moskva praktično ne vidi, naveo je Putin. Prema njegovim rečima, nelegitimna ograničenja koja su uvedena protiv Rusije ne doprinose razvoju ekonomije. 

   On je borbu protiv protekcnionizma nazvao važnim problemom.

   "U celini, kretanja ima... I rast je, ipak, očigledan... Ruska ekonomija je potpuno izašla iz recesije", izjavio je ruski presednik i dodao da je ruska ekonomija zabeležila rast od više od tri procenta. 


  • 16:04

   Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja novinara. Lideri Nemačke i Francuske, Angela Merkel i Emanuel Makron, takođe drže konferencije za medije.

  • 16:03

   Putin: Forum G20 je koristan i odigraće ulogu u stabilizaciji ekonomije.

  • 16:02

   Putin: Rusija je na samitu G20 predstavila svoje ideje o opštim pravilima digitalne ekonomije i sajber-bezbednosti

  • 16:02

   Putin: Pitanja u vezi s pranjem novca i izbegavanje plaćanja poreza bile su među glavnim temama na samitu G20, kao i borba protiv terorizma.

  • 16:01

   Putin: Merkelova je uspela da postigne kompromis u vezi s pitanjima klime kada je reč o stavu SAD.

  • 16:00

   Počela je konferencija za medije Vladimira Putina o rezultatima samita G20

  • 15:58

   G20: Sve zemlje G20 osim SAD slažu se da Pariski sporazum o klimi ne podleže ponovnom razmatranju.

  • 15:57

   Završno saopštenje G20: Lideri G20 naglašavaju da zemlje imaju suvereno pravo da kontrolišu granice i podržavaju borbu protiv nelegalne migracije.

  • 15:56

   Završno saopštenje G20 govori o odlučujućoj ulozi regulisanog globalnog trgovinskog sistema, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

  • 15:55

   Konferencija za medije predsednika Rusije Vladimira Putina samo što nije počela.

  • 15:53
   Mihail Gorbačov

   Gorbačov: Odlično je što su se Tramp i Putin sastali

   Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio je da sama činjenica da je održan sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, već govori o mnogo toga, utoliko pre što je tom prilikom postignut niz konstruktivnih dogovora.
   Dalje
  • 15:34

   Novinari čekaju da počne završna konferencija G20 u Hamburgu.

  Uživo
  Tramp pokušao da isprovocira Putina sugestivnim pitanjima (video)
  +
  Tagovi:
  konferencija za medije, Samit G20, G20, Emanuel Makron, Donald Tramp, Si Điping, Angela Merkel, Vladimir Putin, Hamburg, Nemačka, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga