13:27 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2451
  Pratite nas

  U Evropski parlament ući će na razmatranje rezolucija kojom se poziva na sankcije protiv baltičkih zemljama zbog porasta fašističkog raspoloženja, njen inicijator je frakcija Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica, prenosi list „Izvestija“.

  List navodi da će ta grupa zahtevati od Brisela da „osudi događaje koji promovišu nacističku ideologiju“ i uvede baltičkim zemljama ekonomske sankcije. Član frakcije i potpredsednik odbora Evropskog parlamenta za odnose sa Rusijom Jirži Maštalka izjavio je za „Izvestija“ da će ovu rezoluciju predstaviti u Evropskom parlamentu na jesen.

  „Uvođenje sankcija protiv baltičkih zemalja od strane Evropske komisije je adekvatna mera. Oni mogu, na primer, da budu lišeni novca iz evropskih fondova. Brisel trenutno zatvara oči na rast fašističkog raspoloženja u Evropi. To se ne tiče samo baltičkih država, već i Ukrajine“, rekao je on.

  Maštalka je istakao da će za usvajanje rezolucije biti potrebna podrška poslanika drugih političkih grupa. Ali, čak i da inicijativa ne dobije odobrenje, ona će predstavljati „značajan politički gest“. „Oni koji odbiju da je prihvate moraće da opravdaju svoj stav i objasne zašto ne vide opasnost od nacizma“, dodao je član Evropskog parlamenta.

  Potpredsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Dmitrij Novikov smatra da je uvođenje sankcija potpuno opravdano.

  „Kada na Baltiku šetaju ulicama veterani SS legija, to, naravno, znači da je taj trend veoma zabrinjavajući. Postoji jasna, vidljiva rehabilitacija fašizma. I te akcije treba da budu kažnjene“, rekao je Novikov za Sputnjik.

  „Svaki oblik rehabilitacije ove pojave je neprihvatljiv. Upravo to se dešava u baltičkim zemljama. Kao protivmera, kao preventivna mera predlog evropske levice potpuno opravdan“, zaključio je zamenik.

  Slično:

  NATO promoviše naciste
  Dodik: Rusija predvodi borbu protiv rehabilitacije fašizma
  NATO na strani fašističkih oficira protiv Rusije
  Tagovi:
  Nacisti, nacizam, sankcije, Evropski parlament, Jirži Maštalka, baltičke zemlje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga