06:56 19 Februar 2018
Beograd0°C
Niš+ 6°C
Slušajte Sputnik
  Jens Stoltenberg i premijer Češke Boguslav Sobotka sa američkim vojnim konvojem u Pragu

  NATO briše sva pravila u EU

  © AFP 2018/ Michal Cizek
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3460

  Tokom vojnih vežbi u Evropi, snage NATO-a su morale da prolaze pasošku i carinsku kontrolu, kao i da poštuju pravila kretanja u saobraćaju, što je značajno smanjilo brzinu kretanja vojnika Alijanse, piše „Blumberg“.

  Za vreme vojnih vežbi „Operacija čuvar sablje“, snage NATO-a u Istočnoj Evropi su se stalno suočavale sa „ležećim policajcima“, kako u direktnom tako i u prenosnom smislu.

  Komandant Kopnenih snaga SAD u Evropi general Ben Hodžis je morao da sleti na rumunsku avio-bazu i prođe carinsku kontrolu prilikom dolaska iz Bugarske u Rumuniju. Sa ovakvom situacijom se suočio i u Mađarskoj, gde su mu proverili pasoš.

  Osim toga, vojnici NATO-a nisu mogli da koriste puteve, mostove sa ograničenom nosivošću, dok su se mnoge pruge i tuneli pokazali neodgovarajućim za novu vojnu tehniku.

  Na kraju vojnih vežbi, Hodžis je pozvao na stvaranje „vojne Šengenske zone“, koja bi omogućila vojsci da se kreće bez prepreka.

  Prema rečima generala, severnoatlantski blok treba što pre da omogući vojnim komvojima da se kreću po Evropi „isto tako brzo kao što to rade migranti“.

  U proseku, za dobijanje različitih odobrenja snagama NATO-a potrebno je 15 dana.

  Podsetimo, početkom avgusta ministarka odbrane Holandije Žanin Henis Plasšert pozvala je rukovodstvo EU da stvori „vojnu Šengen zonu“ kako bi vojska operativno mogla da se kreće po teritoriji Evrope.

  Tagovi:
  NATO, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga