06:54 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 11
  Pratite nas

  Norveškoj vladajućoj koaliciji konzervativaca i naprednjaka i njihovim saveznicima, dvema manjim partijama desnog centra, najverovatnije će pripasti 88 mesta u 169-članom parlamentu, saopštio je norveški Izborni direktorat, na osnovu preliminarnih rezultata danas održanih parlamentarnih izbora.

  To znači da će premijerka Erna Solberg, koja se zalaže sa smanjenje poreza, po svoj prilici ostati na vlasti, odnevši tesnu pobedu nad opozicijom na čelu sa Laburističkom partijom u kampanji na temu kako upravljati ekonomijom koja zavisi od nafte, prenosi Rojters pozivajući se na zvanične procene.

  U odvojenim predviđanjima norveške televizije TV2, navodi se da su vlada i njeni saveznici osvojili širu parlamentarnu većinu od 91 poslaničkog mesta.

  U Norveškoj su danas održani parlamentarni izbori uoči kojih je pokrenuta debata o nacionalnim vrednostima, a glasači se pitali koliko bi Norveška trebalo da bude bliska sa Evropskom unijom i kakve su joj odgovornosti prema migrantima i tražiocima azila.

  Dok Britanija gleda u Norvešku kao inspiraciju u svom „razvodu“ od EU, neki u Oslu vide Britaniju kao model za prekidanje veza sa EU u potpunosti.

  Ovakva populistička pozicija postaje popularna, jer levičarska Laburistička partija Norveške, kao i desničari, gledaju da nađu partnere kako bi formirali manjinu u parlamentu, navodi AP.

  Na vlasti je trenutno koalicija premijerke Erne Solberg, dok su laburisti glavna opozicija — najveća partija u parlamentu, ali joj je nedostajala podrška bar još dve manje partije za većinu.

  Centristička partija je obećala da će podržati laburiste, pod uslovom da se obavi istraga o odnosima Norveške sa EU.

  Norveška nije u EU, ali ima pristup jedinstvenom tržištu od skoro pola milijarde ljudi, a takođe prihvata migrante i oponaša zakone EU.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  izbori, Erna Solberg, Norveška
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga