13:44 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Oko dve hiljade studenata okupilo se danas u jednom od glavnih univerziteta u Barseloni, kao i ispred njega, pozivajući na okončanje oštrih mera protiv referenduma o otcepljenju Katalonije.

  Studenti nose zastave i transparente s porukama u prilog nezavisnosti i glasanju koje je u Kataloniji zakazano za 1. oktobar, prenosi AP.

  Okupljeni studenti uzvikuju slogane kako bi podržali više od deset zvaničnika koji su pod istragom u vezi sa organizovanjem referenduma.

  Stotine studenata ušle su u glavnu zgradu Univerziteta u Barseloni i zauzele glavni hol u blizini dekanata.

  Predstavnici Saveza studenta pozvali su demonstrante da ostanu tu i tokom vikenda kako bi iskazali podršku referendumu.

  Protesti su održani i u u severoistočnom katalonskom gradu Lospitalet de Ljobregatu. Oni predstavljaju nastavak demonstracija koje su započete u četvrtak ispred sedišta katalonskog suda u obližnjoj Barseloni, koji je privukao više hiljada osoba, preneo je AP.

  Veliki broj demonstranata u Barseloni prespavao je u blizini sedišta suda u šatorima ili ljuljaškama-ležaljkama, koje su vezali za bandere.

  Grupa koja podržava nezavisnost Katalonije tvrdi da je oko 2.500 osoba prisustvovalo protestu u Lospitalet de Ljobregatu.

  Katalonske građanske grupe, koje se zalažu za nezavisnost, pozvale su na dugoročne ulične proteste protiv iznenadnih policijskih mera u sredu.

  Policija je uhapsila najmanje 12 ljudi, većinom katalonskih vladinih zvaničnika koji su osumnjičeni za koordinisanje referenduma, koji španske centralne vlasti smatraju nezakonitim, i zaplenila deset miliona glasačkih listića. 

  Vlada Španije sa sedištem u Madridu referendum koji je zakazan za 1. oktobar smatra nelegalnim.

   

  Tagovi:
  protest, Katalonija, Barselona, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga