03:43 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1116
  Pratite nas

  Demohrišćanska stranka predvođena Angelom Merkel na parlamentarnim izborima u Nemačkoj osvojila je 32,5 odsto glasova, Socijaldemokratska stranka na čelu sa Martinom Šulcom 20 odsto, dok je na trećem mestu Alternativa za Nemačku (AfD) sa 13,5 procenata, pokazuju ankete.

  U Nemačkoj su večeras, tačno u 18 časova, zatvorena biračka mesta u svih 299 okruga i time je završeno glasanje na izborima za 19. posleratni saziv Bundestaga, na koje je pozvano 61,5 miliona birača s pravom glasa.

  Politički analitičari naglašavaju da u Berlinu, najverovatnije, neće biti promena i da će demohrišćani sa Merkelovom na čelu nastaviti da vladaju u takozvanoj velikoj koaliciji sa socijaldemokratama.

  Bez Merkelove ili protiv njene volje u Berlinu neće moći da bude formirana nijedna vlada, kažu analitičari, ukazujući na to da će Nemci birati, pre svega, demohrišćane, za koje se procenjuje da mogu da dobiju oko 35 do 37 odsto glasova.

  U skladu sa istraživanjima javnog mnjenja i raspoloženjem građana, u Berlinu najverovatnije neće biti političkih promena, a to bi moglo da znači da bi i u odnosu prema evropskim temama kao i evropskom putu Srbije spoljna politika i podrška Nemačke mogla da ostane nepromenjena.

  Na izborima, za koje pravo glasa ima tačno 61,5 miliona Nemaca, očekuje se da bi drugoplasirana partija, sa oko 22 odsto glasova, trebalo da bude Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca, „izazivača“ Merkelove, dok bi treća po snazi u Bundestagu mogla da bude desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), partija dobrostojećih muškaraca i evroskeptika koja je najviše političkih poena dobila na temi izbeglica.

  Ko će s Merkelovom vladati Nemačkom, ali i Evropom, otvoreno je pitanje, a analitičari veruju da je nastavak vlade „velike koalicije“ između njenih demohrišćana i socijaldemokrata Martina Šulca sasvim moguć i očekivan.

  Ne isključuje se, međutim, ni mogućnost takozvane „Jamajka koalicije“, u bojama zastave te ostrvske zemlje.

  To bi bila koalicija između demohrišćana (crni), partije Zeleni (zeleni) i liberala (žuti), koji će na čelu sa mladim Kristijanom Lindnerom, za koga se kaže da je „novi Genšer“, ponovo ući u Bundestag.

  Najnovije vesti
  • 19:47

   Srbija može da računa na podršku Nemačke bez obzira kakva vlada bude bila u Berlinu, rekao je nemački ambasador Aksel Ditman.

   Nemački ambasador Aksel Ditman: Nemačka će nastaviti da podržava Srbiju.
   © Tanjug / Tanja Valič

   „Sasvim svejedno koja vlada bude nastala jasno je da će ona biti proevropska i da će podržavati Srbiju“, rekao je Ditman Tanjugu na prijemu u svojoj rezidenciji povodom izborne večeri u Nemačkoj.

   On je izrazio zadovoljstvo što će Berlin i dalje podržavati evropski put Srbije.

  • 19:44

   Demohrišćani predvođeni Angelom Merkel bi prema preliminarnim podacima trebalo da osvoje 220 mesta u Bundestagu, prenosi televizija „ARD“.

   Kako se navodi, socijaldemokrate Martina Šulca će dobiti 137, zeleni 61, liberali 69, AfD 87, a levica 57 mesta.

  • 19:38

   Martin Šulc izjavio je da namerava da ostane lider socijaldemokrata uprkos rezultatima na ovogodišnjim parlamentarnim izborima i potvrdio da će njegova stranka otići u opoziciju.

   „Ne nameravam da se povučem, imam dovoljnu podršku da nastavim da predvodim stranku“, rekao je.

  • 19:23

   Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas iskrene i srdačne čestitke kancelarki Savezne Republike Nemačke Angeli Merkel na izbornoj pobedi.

   „Dozvolite mi da Vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana starog kontinenta“, ističe se u čestitki predsednika Vučića.

   Vučić je napomenuo da je Merkelova još jednom pokazala čeličnu odlučnost da vodi svoju zemlju i građane na putu ka boljoj i svetlijoj budućnosti.

  • 19:21

   Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ulazak partije AfD u Bundestag predstavlja pravi izazov, te da će demohrišćani učiniti sve kako bi pridobili poverenje njenih glasača.

   Angela Merkel
   © REUTERS / Kai Pfaffenbach

   „Sprovešćemo sve neophodne analize jer nameravamo da pridobijemo poverenje onih koji su glasali za AfD. Rešićemo sve probleme i to putem dobre politike“, rekla je.

   „Naravno, pruželjkivali smo bolji rezultat, to je jasno“, priznala je kancelarka, podsetivši da je njena stranka na vlasti već 12 godina od kojih su, kako je istakla, poslednje četiri bile pune izuzetnih izazova.

  • 18:59

   Protest antifašista u Berlinu zbog ulaska AfD-a u Bundestag.

  • 18:51

   Nemačka antiimigraciona i krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će "promeniti zemlju".

   "Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP.

   AfD se našla iza Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova i Socijaldemokratske stranke Martina Šulca, koja je osvojila 20 do 21 odsto glasova.

   Poslanik drži program partije na kongresu Alternative za Nemačku u Štutgartu na jugu Nemačke.
   © AFP 2020 / Philipp GUELLAND
  • 18:38
   Protest u Nemačkoj

   Nemačka na prekretnici: Nacisti marširaju u Bundestag

   Iako je Nemačka i politički i ekonomski ubedljivo najjača država Evropske unije, izbori za Bundestag, koji će biti održani u nedelju, kao da nisu privukli onoliku količinu pažnje koliku zaslužuju upravo zbog moći i značaja ove zemlje.
   Dalje
  • 18:38

   Lider socijaldemokrata Martin Šulc priznao je poraz na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

   „Radi se o teškom i gorkom poazu za Socijaldemoktratsku stranku“, rekao je i dodao da je zabrinut uspehom AfD-a na ovogodišnjim izborima.

  • 18:36

   Televizija „ZDF“ ocenjuje da je jedina moguća koalicija za formiranje nove Vlade: HDS – Zeleni – Liberali.

  • 18:34

   Socijaldemokratska partija ne namerava da sudeluje u koaliciji za parlament i planira da postane opozicija, izjavio je šef te stranke u Bundestagu Tomas Operman.

   „Naše mesto ja vidim u opoziciji“, rekao je.

   Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Martin Šulc tokom predizborne kampanje u Hamburgu
   © REUTERS / Morris Mac Matzen
  • 18:31

   Partija na krajnjoj desnici AfD prvi put je u svojoj istoriji ostvarila rezultat od preko 13 odsto, što je sada čini trećom partijom u Bundestagu i možda zvanično najvećom opozicijom, pišu mediji.

  • 18:25

   Ukoliko se pogledaju rezultati prethodnih izbora, velike partije su na ovim izborima osvojile znatno manje glasova.

   Demohrišćani osam odsto manje, SPD 5,5, dok su desničari AfD-a osvojili čak osam procenata više glasova nego ranije. 

  • 18:24

   Angela Merkel na glasanju.

  • 18:21

   U ambasadi Nemačke večeras je priređeno izborno veče, povodom parlamentarnih izbora za Bundestag, na kome je nemački ambasador Aksel Ditman poručio da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, bez obzira na rezultat izbora.

   Zvanice u rezidenciji mogu uživo da prate izveštavanja o projekcijama izbornih rezultata iz Berlina, a organizovana je i panel diskusija o ishodu izbora.

   Gostima u rezidenciji ponuđena je mogućnost simulacije glasanja, odnosno da daju svoj glas nekoj od nemačkih stranaka, a za one koji budu najbliži rezultatu predviđene su nagrade.

  • 18:19

   Demorihšćani su odneli 32,5 odsto, socijaldemokrate 20 procenata, Alternativa za Nemačku 13,5 odsto, Slobodna demokratska partija 10,5 procenata, „Zeleni“ 9,5 i „Levi“ 9.

  • 18:16

   Ni jedna stranka nije odnela većinu koja je potrebna da se Vlada oformi bez koalicije, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

   Izbori u Nemačkoj
   © REUTERS / Matthias Rietschel

   Ukupno je šest stranaka ušlo u parlament.

  • 18:14

   Politički analitičari naglašavaju da u Berlinu, najverovatnije, neće biti promena i da će demohrišćani sa Merkelovom na čelu nastaviti da vladaju u takozvanoj velikoj koaliciji sa socijaldemokratama.

  • 18:13

   U Nemačkoj tačno u 18 časova zatvorena su biračka mesta u svih 299 okruga.

  Uživo
  Merkelovoj novi mandat, AfD na velika vrata ulazi u Bundestag
  +
  Tagovi:
  Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga