06:56 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin rekao je da je iznenađen izjavama Mađarske o reviziji sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU i da namerava da o tome razgovara u Budimpešti 12. oktobra.

  „Veoma sam iznenađen izjavama mađarskog ministra spoljnih poslova o reviziji sporazuma o pridruživanju. Planiram da raspravljam o svim pitanjima 12. oktobra u Budimpešti“, napisao je Klimkin na svom nalogu na Tviteru.

  ​​Ministar je dodao da je za Kijev „revizija sporazuma o pridruživanju moguća samo u kontekstu obezbeđivanja jasne evropske perspektive Ukrajine“.

  Mađarski list „Mađar nemzet“ javio je da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto tokom sastanka sa predstavnicima dijaspore u Užgorodu izjavio da će Budimpešta pokrenuti reviziju sporazuma o udruživanju Ukrajine sa Evropskom unijom zbog novog zakona o obrazovanju koji je usvojio Kijev. Sijarto je naveo da novi zakon o obrazovanju krši principe sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU, jer lišava nacionalne manjine prava na učenje na maternjem jeziku, što će dovesti do pogoršanja položaja Mađara i drugih nacionalnih manjina koje žive u Ukrajini.

  Slično:

  Mađarska ne želi Ukrajinu u EU: Pokreće reviziju sporazuma o pridruživanju
  Mađarska: Ukrajina nema budućnosti u EU
  Tagovi:
  sporazum o pridruživanju, revizija, Peter Sijarto, Pavel Klimkin, Mađarska, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga