20:10 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto javno je odbio poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova Pavelom Klimkinom za sastanak o kijevskom zakonu o obrazovanju.

  Prema pitanju mađarskog lista „Mađar nemzet“, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je tokom sastanka sa predstavnicima mađarske dijaspore u Užgorodu izjavio da će Budimpešta pokrenuti reviziju sporazuma o udruživanju Ukrajine sa Evropskom unijom zbog novog zakona o obrazovanju koji je usvojio Kijev, a koji je u suprotnosti sa principima dokumenta.

  Pavel Klimkin je na Tviteru napisao da je spreman da poseti Zakarpatje zajedno sa Sijartom, sasluša mađarsku stranu i započne dijalog. U odgovor na to, mađarski ministar je izjavio da je Klimkin „zakasnio“ sa svojim predlogom i da je mišljenje zakarpatskih Mađara „trebalo da se traži pre usvajanja zakona“.

  Zakon o obrazovanju usvojila je Vrhovna rada početkom septembra. Prema ovom dokumentu, od 2018. godine menja se predavanje predmeta na jezicima nacionalnih manjina od petog razreda. Od 2020. godine nastava na nacionalnim jezicima biće prekinuta i u nižim razredima.

  Slično:

  Mađarska ne želi Ukrajinu u EU: Pokreće reviziju sporazuma o pridruživanju
  Mađarska: Ukrajina nema budućnosti u EU
  Tagovi:
  zakon, obrazovanje, Peter Sijarto, Pavel Klimkin, Mađarska, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga