16:53 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21412
  Pratite nas

  Predsednik Vlade Katalonije Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Žunkeras i predsednik Parlamenta Karme Forkadel potpisali su deklaraciju o nezavisnosti, ali za sada ne stupa na snagu, javila je španska televizija „24 sata“.

  Dokument su potpisali i poslanici partija koje podržavaju nezavisnost — „Zajedno za da“ i „Kandidatura narodnog jedinstva“, koje u Parlamentu imaju apsolutnu većinu od 72 poslanika.

  Pretpostavlja se da će deklaracija biti podneta na glasanje Parlamentu, ako pregovori između Barselone i Madrida o mirnom rešavanju krize dožive neuspeh.

  Neki španski mediji javljaju da je Parlament napustio KUP, najradikalnija stranka koja je bila najveći zagovornik nezavisnosti, uz obrazloženje da se dogodila izdaja i da je propuštena jedinstvena prilika da se Katalonija otcepi.

  Ranije je katalonski lider Karles Pudždemon izjavio da prihvata „mandat naroda“ za otcepljenje od Španije, ali je od Parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

  Pudždemon se, u obraćanju regionalnom Parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim. 

  „Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika“, rekao je on u govoru.

  Pudždemon je, međutim, odmah zatim zatražio da Parlament „suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi u narednim nedeljama bio započet dijalog“. 

  On je dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače „da“ nezavisnosti i da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga