02:55 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 125
  Pratite nas

  Na samitu šefova država Višegradske grupe (V4) u Seksardu na jugozapadu Mađarske predsednik te zemlje Janoš Ader založio se danas za bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, dok je češki predsednik Miloš Zeman podsetio da nisu sve države EU priznale Kosovo i da i on deli njihovu rezervisanost.

  „Situacija u zemljama Zapadnog Balkana daje razloga za zabrinutost, zbog čega akcija mora da bude preduzeta, a najbolji način za sprečavanje sukoba jeste ubrzavanje integracije regiona u EU“, rekao je Ader na zajedničkoj pres-konferenciji.

  Navodi se da je Ader pomenuo „nerešene sporove oko granica, manjina i vera u regionu“ i dodao da „dodatne probleme predstavljaju pritisak koji su doneli migranti, kao i rastući uticaj radikalnog islama“.

  Zeman je ocenio da se „radikalni islam, koji finansira Saudijska Arabija, širi po Bosni i Hercegovini“.

  Mađarska agencija MTI prenosi da je predsednik Slovačke Andrej Kiska kazao da „postoji duga istorija napetosti među zemljama Zapadnog Balkana, ali da njih povezuje želja da postanu članice EU“, dodavši da „Bosna i Hercegovina treba da se prosvetli“ i „prihvati da EU računa na to da ova zemlja primeni neophodne reforme“.

  Poljski predsednik Andžej Duda naveo je da treba „jasno reći da je EU otvorena za države koje su spremne za pristupanje“.

  „Rokovi su neophodni kako bi se društvima omogućilo da imaju ambiciju da dostignu nivo razvijene privrede, ostvare borbu protiv korupcije i izgrade demokratske institucije“, rekao je Duda na kraju dvodnevnog samita V4.

  Višegradsku grupu čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Višegradska četvorka, EU, Zapadni Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga