13:13 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da bi Evropa trebalo da se plaši širenja malih nacija, u vreme dok se Španija bori sa katalonskom krizom, a italijanski regioni Lombardija i Veneto danas održavaju referendume o većoj autonomiji.

  „Zbog toga niko u Evropi nema nameru da prizna Kataloniju. Čak je i Tereza Mej (britanska premijerka) rekla usred ’bregzita‘ da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada ne bi priznalo Kataloniju. Španija je istorijski ujedinjena država sa mnogo autonomnih regiona i raznolikim stanovništvom koje priča različitim jezicima. Evropa se neće ojačati degradiranjem državnosti“, rekao je Tajani za italijanski list „Mesađero“.

  On je rekao da su referendumi u Italiji legitimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

  „Prva stvar, ova dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji. U Španiji se nije radilo o autonomiji, već o proglašenju nezavisnosti, što se protivi vladavini prava i španskom ustavu“, rekao je Tajani, prenosi AFP.

  Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

  Referendumi su u skladu sa Ustavom Italije, koji predviđa da parlament može regijama pružiti veću autonomiju ako one to zatraže.

  U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije, Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlašćenja koje su inače rezervisana za državu, kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

  Maroni ponavlja da će se referendum održati „u okviru nacionalnog jedinstva“ i da ima za cilj „reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada“.

  Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

  Tagovi:
  separatizam, Veneto, Lombardija, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga