16:54 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 13
  Pratite nas

  Vlada Španije spremna je da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji, ukoliko katalonski lider Karles Pudždemon raspiše prevremene regionalne izbore, javio je danas španski list „Vangvardija“ pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja, prenosi Rojters.

  Agencija navodi da je iz Pudždemonovog kabineta saopšteno da će on u 17 časova održati govor u katalonskom parlamentu.

  Stranka Republikanska levica Katalonije (ERK) zapretila je danas da će napustiti regionalnu vladu ukoliko njen predsednik Karles Pudždemon raspiše prevremene izbore, javio je Rojters pozivajući se na izvor iz ove partije.

  Agencija navodi da se očekuje da će Pudždemon raspisati prevremene regionalne izbore, čime bi mogao da „razbije“ zastoj u odnosima vlade u Madridu i separatističkih vlasti koje teže odvajanju od Španije.

  „Raspisivanje izbora nije opravdano. To je očigledno odricanje od mandata koji mu je poveren (na referendumu o nezavisnosti) 1. oktobra, a da zauzvrat ne dobija ništa“, kazao je ovaj izvor iz ERK.

  Španski list „Pais“ prenosi da je i nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je takođe partner u vladi na čijeme je čelu Pudždemon, kritikovala njegovu „nelojalnost“ u vezi sa najavljenim raspisivanjem izbora.

  Navodi se da je KUP pozvao ljude da dođu na protest ispred sedišta vlade Katalonije.

  Dnevnik navodi da „u teoriji“ i dalje ostaje da će sednica katalonskog parlamenta biti održana u 17 časova, pošto poslanici nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje da je otkazana.

  Pudždemon je odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

  Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Pudždemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

  Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Pudždemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnela su ostavke.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  član 155, lokalni izbori, Karles Pudždemon, Marijano Rahoj, Katalonija, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga