15:12 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1272
  Pratite nas

  Na tajnom glasanju, katalonski parlament je proglasio nezavisnost. Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije.

  Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da će u Kataloniji biti održani izbori 21. decembra.

  On je dodao da je proglašenje nezavisnosti Katalonije nelegalno.

  Rahoj je najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije, preneo je Rojters.

  Kako prenosi Vangvardija, španska vlada je smenila katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, potpredsednika Oriola Žunkerasa i sve članove vlade.    

  Rahoj je posle sastanka kabineta rekao da će biti zatvorena katalonska diplomatska predstavništva, koja su poslednjih godina otvorena u Njujorku, Londonu i Parizu, kao i da će biti otpušteni katalonski predstavnici u Briselu i Madridu. 

  „Nikada nismo želilil da dođemo do ove tačke“, rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u normalno i legalno stanje što je pre moguće, preneo je AP. 

  Prethodno je Španski senat odobrio je vladi u Madridu da uspostavi direktnu kontrolu nad Katalonijom, odnosno da aktivira član 155 ustava. 

  Katalonski parlament danas je tajnim glasanjem glasao za deklaraciju kojom se proglašava nezavisnost od Španije u statusu republike.

  Za deklaraciju je glasalo 70 poslanika, deset je bilo protiv, a dva listića su bila prazna. Katalonski poslanici iz Socijalističke partije, Narodne partije i Sijudadanosa napustili su salu pre glasanja o nezavisnosti od Španije.   

  Najnovije vesti
  • 21:55

   Rahoj: Španija ima instrumente koji garantuju izvršenje zakona

   „Država koja se rukovodi pravom će dokazati da ima niz instrumenata koji garantuju izvršenje zakona, suživota i prava Španije“, rekao je Rahoj. 

   Hoy también es día para la tranquilidad y esperanza. Queda acreditado que el Estado de Derecho tiene instrumentos para defender la legalidad pic.twitter.com/LZ0uLcgVBv

   Rahoj je dodao da Vlada Španije preduzima korake usmerene na smanjenje eskalacije i napetosti u Kataloniji.

   Nakon zasedanja Saveta ministara Španije, Rahoj je potvrdio primenu Člana 155. On je saopštio o smeni predsednika Generaliteta (vlade) Katalonije Karlesa Pudždemona, njegovog zamenika Oriola Žunkerasa i drugih pomoćnika. 

  • 21:48

   Stav Moskve o Kataloniji ostaje nepromenjen

   Nezavisnost Katalonije

   Stav Moskve o Kataloniji ostaje nepromenjen

   Stav Moskve o pitanju Katalonije ostaje nepromenjen i dosledan, izjavila je za Sputnjik portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
   Dalje
  • 20:50
   Katalonski predsednik Karles Pudždemon nakon glasanja parlamenta za nezavisnost Katalonije

   Kakva sudbina čeka Pudždemona

   Španski tužioci će naredne nedelje podići optužnicu protiv predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona, saopšio je list „Independent“ pozivajući se na predstavnika tužilaštva.
   Dalje
  • 20:34

   Rahoj: Parlamentarni izbori u Kataloniji biće održani 21. decembra

  • 20:31

   Premijer: Španska vlada počinje da primenjuje mere prema Kataloniji

   Španska vlada preduzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, izjavio je premijer Španije Marijano Rahoj.

   „Raspustio sam parlament Katalonije i 21. decembra će biti održani izbori“, izjavio je Rahoj na konferenciji za medije nakon vanrednog zasedanja vlade.

   Rahoj je dodao da je proglašenje nezavisnosti Katalonije nelegalno i najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije.    

  • 20:15

   Kralj Španije otkazao posetu Valensiji zbog krize u Kataloniji

   Kralj Španije Felipe VI odlučio je da otkaže svoj put u Valensiju zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, saopštio je list „Pais“.

   „Kralj Španije otkazao je svoj put u Valensiju, koji je bio planiran za ponedeljak, zbog vanredne situacije izazvane proglašenjem nezavisnosti Katalonije“, pišu novine.

   Očekuje se da će događaj, u kojem je kralj trebalo da učestvuje, ipak održati, ali bez učešća španskog monarha.

  • 19:11

   Niko u EU neće priznati nezavisnost Katalonije, saopštio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na svom Tviter nalogu.

  • 19:00

   Premijer Španije Marijano Rahoj nazvao je odluku katalonskog parlamenta krivičnim delom.

   „Ono što je danas odobrio parlament Katalonije protivno je zakonu i predstavlja krivično delo“, izjavio je Rahoj nakon sastanka Senata koji je odobrio primenu Člana 155 Ustava.

   „Nismo spremni za ljude koji žele da ospore naš ustav. Država će reagovati“, dodao je premijer uveravajući Katalonce da će „sve biti u redu, umereno i efikasno“.

  • 18:53
   Ivica Dačić

   Dačić: Isti je put Kosova i Katalonije

   Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i ukazuje da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.
   Dalje
  • 18:53

   Grafit na jednoj zgradi u Barseloni oslikava situaciju u Kataloniji.

  • 18:52

   U Madridu je sazvano vanredno zasedanje Saveta ministara kako bi se odobrile mere koje je odobrio španski Senat na osnovu Člana 155 španskog Ustava.

  • 18:41

   Potpredsednik Evropskog parlamenta kritikovao je jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije.

   „Jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije olakšava apsolutizam Rahoja i uništava težnju za dijalogom i održivim rešenjem“, napisao je Dimitrios Papadimulis na svom nalogu na Tviteru.

  • 18:36

   Stanković za Sputnjik: Vojna intervencija – nije opcija

   Vladimir Stanković, dugogodišnji dopisnik više medije iz Barselone za Sputnjik kaže da u Kataloniji vlada slavljeničko raspoloženje onog dela Katalonaca koji su bili za nezavisnost.

   „Katalonska aktuelna vlast, koja je uradila to što je uradila došla je do kraja. Da li je ostvarila cilj ili nije, pokazaće vreme. Oni sigurno mogu da budu zadovoljni, jer to što su obećali, na kraju su ispunili“, kaže Stanković i dodaje da sada ostaje da se vidi kako će u praksi izgledati i odluka katalonskog parlamenta i odluka Madrida.

   Stanković ističe da će se konkretne mere Vlade u Madridu znati nakon večerašnjeg zasedanja Saveta ministara, i podseća da se jedna od prvih mera već zna - smena Karlosa Pudždemona i njegovih ministara.

   Na pitanje da li katalonske vlasti strahuju od vojne intervencije Madrida on ističe da se to uopšte ne razmatra kao mogućnost.

   „Možda će biti pojačano prisustvo policijskih snaga, ali kada je vojska u pitanju, apsolutno niko tome dosad ovde nije govorio niti mislim da je ta opcija u igri“, zaključuje on.

  • 18:32

   Tereza Mej: London ne podržava nezavisnost Katalonije

   Ujedinjeno Kraljevstvo „ne priznaje i neće priznati“ proglašenje nezavisnosti Katalonije od Španije.

   Portparol britanske premijerke izjavio je da se deklaracija Katalonije zasniva na glasanju koje je utvrđeno kao nezakonito i dodao da Velika Britanija želi da vidi očuvano jedinstvo Španije.

  • 18:32

   Ustavni sud Španije dao je katalonskim vlastima tri dana da zaustave jednostrano proglašenje nezavisnosti regiona, piše list „Pais“.

   „Ustavni sud daje tri dana Generalitetu (regionalnoj vladi), parlamentu Katalonije i tužilaštvu da donesu odluku o suspenziji (odluke o nezavisnosti)“, ističe list.

  • 18:22

   Naoružani pripadnici španske policije primećeni su ispred zgrade Palate pravde u Barseloni.

  • 18:21

   Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na trgu San Žaume u centru Barselone, gde se nalazi zgrada Generaliteta, javio je dopisnik Sputnjika sa lica mesta.

   Demonstranti su prošetali po centru glavnog grada Katalonije nakon što se završio miting koji je započeo ujutru u blizini zgrade parlamenta, gde je održano glasanje o proglašenju nezavisnosti.

  • 18:14

   Ustavni sud Španije započeo proceduru protiv Deklaracije o nezavisnosti u Kataloniji.

  • 18:07

   Džulijan Asanž predviđa da će se Katalonci „boriti kao Gandi“ za nezavisnost

   Osnivač „Vikiliksa“ oglasio se na Tviteru odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, obraćajući se svojim pratiocima na katalonskom jeziku.

  • 17:59

   Nemačka ne priznaje nezavisnost Katalonije

   Nemačka vlada ne priznaje nezavisnost Katalonije, koju je jednostrano proglasio regionalni parlament, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.  

   „Suverenitet i teritorijalni integritet Španije su neprikosnoveni i ostaju takvi. Proglašena jednostrana nezavisnost krši zaštićene principe. Savezna vlada ne priznaje takvo proglašenje nezavisnosti“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici Zajberta na Tviteru.

  • 17:37

   Komentarišući događaje u Kataloniji, profesor Vladimir Hejfec sa Fakulteta za međunarodne odnose na Sanktpeterburškom državnom univerzitetu rekao je „današnja odluka katalonskog parlamenta je bila sasvim očekivana.“

   „Mislim da su u ovoj situaciji obe strane — i Barselona i Madrid — napravile velike greške, ali veću odgovornost ipak snosi Madrid, jer on ima veća ovlašćenja i mogućnosti, pa bi mogao da zaustavi glasanje u Katalonskom parlamentu. Da je Madrid obećao Barseloni da neće primeniti Član 155 o direktnoj upravi  uz uslov da Katalonija pristane na vanredne izbore,  sada bismo videli sasvim drugačiji scenario, jer je Katalonija bila spremna da raspiše ove izbore.“ 

  • 17:26

   Zvaničnik NATO-a: Katalonska kriza je unutrašnje pitanje Španije

   NATO smatra da je pitanje Katalonije unutrašnja stvar Španije koja se mora rešiti u okviru španskih ustavnih normi, rekao je za Sputnjik neimenovani predstavnik Alijanse.

   On je istakao da Španija „daje važan doprinos ukupnoj bezbednosti“ NATO-a.  

  • 17:23

   Katalonija čeka da Madrid učini prvi korak ka pravom sukobu

   Pripadnici nezavisnosti Katalonije očekuju da Madrid prvi napravi korake ka stvarnom sukobu kako bi pokrenuo novi talas otpora, smatra predsednik privremene komisije Saveta Federacije Rusije za informacionu politiku i saradnju sa medijima Aleksej Puškov.

   „Strategija katalonskih pristalica nezavisnosti i jeste u tome da Madrid bude prvi koji će pokrenuti represivne mere. I ako Madrid to učini, onda će situacija iz trenutnog nestabilnog statusa kvo preći u drugu fazu. Ona bi mogla da pređe u fazu otpora Katalonaca“, naglasio je Puškov u emisiji televizije „Rusija 24“.

  • 17:16

   Korisnici društvene mreže Tviter reaguju na proglašenje nezavisnosti Katalonije.

  • 17:11

   Generalno tužilaštvo Španije predaće tužbu protiv vlasti Katalonije, prenosi agencija „Evropa Pres“. 

   Agencija navodi da će „špansko državno tužilaštvo u ponedeljak podneti tužbu protiv članova parlamenta i vlade Katalonije, koji se optužuju za nemire u vezi sa odlukom da se proglasi nezavisnost Katalonije“.

  • 17:07

   SAD podržale ustavne mere Španije za održanje jedinstva zemlje

   „Katalonija je neodvojivi deo Španije i Sjedinjene Američke Države podržavaju ustavne mere madridske vlade za očuvanje jedinstvene i jake Španije“, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Heder Nauert. 

  • 17:03

   Savet Đirone uklonio je zastavu Španije nakon glasanja u parlamentu Katalonije.

   Savet grada Đirona, koji ulazi u sastav autonomne zajednice Katalonije, uklonio je sa zgrade zastavu Španije nakon glasanja katalonskog parlamenta za rezoluciju o nezavisnosti, javio je list „Kaso Aislado“.

   List navodi da je svojom odlukom savet grada „uvredio“ hiljade stanovnika grada koji sebe smatraju Špancima. 

  • 17:00

   Katalonske grupe za nezavisnost pozivaju na „mirni otpor“ Španiji, prenosi agencija Rojters.

   Rojters navodi da je Narodna skupština Katalonije pozvala državne službenike u Kataloniji da ne izvršavaju naredbe vlasti u Madridu.

  • 16:55

   Predsednik Evropske komisije komentarisao je proglašenje nezavisnosti Katalonije.

   „Ništa se neće promeniti za EU. Španija ostaje naš jedini sagovornik. Nadam se da će španska vlada favorizovati silu argumenta, a ne argument sile“, napisao je predsednik EK Donald Tusk na svom Tviter nalogu.

  • 16:54

   Katalonski lideri pozivaju na mir dok masa i dalje mitinguje nakon proglašenja Deklaracije o nezavisnosti.

  • 16:50

   Građani na ulicama Barselone proslavljaju Deklaraciju o nezavisnosti

  • 16:45

   Akcije katalonskih banaka pale na Madridskoj berzi.    

  • 16:42

   Ljudi u katalonskom parlamentu uzvikuju „Sloboda“

  • 16:40

   Premijer Rahoj pozvao je na mir i izjavio da će se u Kataloniji obnoviti vladavina prava.

  • 16:37

   Vlada Španije odlučila je da uvede direktnu upravu u Kataloniji.

  • 16:36

  • 16:36

   Premijer Španije Marijano Rahoj sazvao je sastanak kabineta o Kataloniji za 16 časova.

  Uživo
  Raspušten katalonski parlament, izbori 21. decembra
  +
  Tagovi:
  ustav, član, primena, Senat, Katalonija, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga