09:54 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Bivši predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon, koji je napustio Španiju i stigao u Belgiju nakon što je regionalna vlada smenjena, izjavio je danas da je „spreman“ da učestvuje na prevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar, prenosi Rojters.

  „Spreman sam da budem kandidat… Kampanju je moguće voditi kada si bilo gde. Mi sebe smatramo legitimnom vladom. Mora da postoji kontinuitet da bi se reklo svetu šta se dešava u Španiji… Ne mogu sa vladom koja je u zatvoru da imam izbore koji će biti neutralni, nezavisni, normalni“, rekao je Pudždemon belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF.

  Evropska unija odbila je danas da interveniše povodom evropskog naloga za hapšenje, koji će biti izdat za bivšim katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom koji se trenutno nalazi u Belgiji, uz obrazloženje da je to pitanje za sudove.

  „To je u potpunosti pitanje za pravosudne organe, čiju nezavisnost mi u potpunosti poštujemo“, izjavila je portparolka Evropske komisije Anika Brajthart, prenosi AFP.

  Kako je ranije najavljeno, španski sudija koji vodi istragu o katalonskim separatistima danas će izdati evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona.

  Prethodno, Pudždemonov je advokat Pol Bekert rekao da je španski sud izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera, kao i još četvorice ministara koji su u Belgiji.

  Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras izjavio je da smatra da je to što je „iza rešetaka“ — cena koju mora da plati za slobodu Katalonije od Španije.

  On je u pismu objavljenom u proseparatističkom katalonskom listu „Ara“ naveo da su on i ostali uhapšeni bivši članovi katalonske vlade i očekivali da će završiti u zatvoru, prenosi AP.

  Kako je rekao, on se složio sa bivšim katalonskim ministrom za spoljne poslove Raulom Romevim da će „ako je cena za slobodu zatvor, platiti tu cenu“.

  Žunkeras je opisao nastojanja Španije da spreči proglašenje nezavisnosti od strane katalonskog regionalnog parlamenta, pokušajem da se oni „bace na kolena“.

  Istovremeno, on je pozvao proseparatističke partije da odvojeno učestvuju na predstojećim regionalnim izborima, zakazanim za 21. decembar, što bi značilo da Republikanska levičarska stranka ne bi očuvala koaliciju sa desničarskom strankom Demokratski deo Katalonije.

  Žunkeras, koji je u katalonskoj vladi bio ministar za ekonomske poslove, dosta je kritikovan jer nije predvideo odlazak kompanija iz Katalonije nakon referenduma održanog 1. oktobra.

  On je ocenio da su te kompanije prebacile sedišta u druge delove Španije zbog pritiska španske vlade, što nisu podržali biznismeni.

  Tagovi:
  Karles Pudždemon, Katalonija, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga