22:19 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 62
  Pratite nas

  Zajedničkom akcijom francusko-švajcarske policije uhapšeno je deset ljudi u istrazi o planiranju atentata u Francuskoj, a među njima je švajcarski državljanin, poreklom bosanski Hrvat Milutin Jakovljević, koji je na internetu indoktrinirao mlade za islamistički džihad, piše francuski nedeljnik „Žurnal di dimanš“.

  Policija je većinu grupe privela u području Pariza, a Jakovljević, koji se putem šifrovanog portala povezivao s potencijalnim budućim džihadističkim borcima, uhapšen je u opštini na švajcarskoj granici, prenosi „24 sata“.

  „Tempirana bomba“, reči su kojima je francuska policija opisala hapšenje. U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih priznala da su „pristalice“ DAEŠ-a i izrazili su spremnost da izvedu napad u Francuskoj.

  Jakovljević je 27-godišnji švajcarski državljanin, prijavljen u Lozani, gde živi s 23-godišnjom Kolumbijkom koja je takođe uhapšena u sklopu antiterorističke policijske operacije.

  Pod imenom Abdal Muhajmin el Bosni bio je, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i „uspostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj“, rekao je sudski izvor.

  Sumnjiči se da je igrao centralnu ulogu na „Telegramu“, šifriranom portalu koji su pratile obaveštajne službe nekoliko zemalja.

  Bio je aktivan i na mreži Ansar at Tavhid, koja ima više od 400 pretplatnika, a među njima su bili Adel Kermiče i Abdel Malik Petitžan, ubice sveštenika Hamela u leto 2016. u gradu Sent Etjen di Ruvre.

  Jakovljević je „moderirao i podsticao“ diskusije o vrlo zabrinjavajućim temama, predstavljao se kao „imam“ i „indoktrinirao“ mlade ljude, navodi sudski izvor.

  Rođen u vreme rata u Bosni i Hercegovini, Jakovljević je sa tri godine stigao u Švajcarsku s majkom i mlađim bratom i odrastao u Iverdon L‘Bainsu. Pre nego što se preobratio u islam 2014. i ubrzo radikalizovao, negovao je izgled repera i služio se pseudonimom „Malakof“, o čemu postoje tragovi na internetu.

  S mladim ljudima s kojima je uspostavljao veze Jakovljević je „razgovarao o izvođenju nasilnih akcija“, ali su one bile nedefinisane. Jedan od njegovih kontakata je 13-godišnji dečak priveden 20. juna u Francuskoj u opštini Vitri sur Sen kada se pripremao da izvede napad nožem.

  Praćenja su otkrila da je bosanski Hrvat bio u kontaktu s barem jednim džihadistom koji se borio u iračko-sirijskoj zoni, a poreklom je isto sa Balkana.

  U Francuskoj je uspostavio veze s radikalizovanom petočlanom grupom poznatom antiterorističkoj policiji. Pokazalo se da je jedan od njih „širio pretnje francuskog džihadiste Rašida Kasima i objavio njegov testament nakon smrti u februaru“.

  Kasima smatraju vođom ili „podstrekačem“ brojnih operacija izvedenih u ime DAEŠ-a na francuskoj teritoriji — ubistvo policajca i njegove supruge u Manjanvilu, napad na crkvu u u kojoj je ubijen otac Hamel, pokušaj atentata plinskim bocama pronađenim u vozilu u Parizu.

  Tagovi:
  Hrvat, hapšenje, terorizam, DAEŠ, Švajcarska, Irak, Bosna i Hercegovina, Sirija, Hrvatska, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga