19:59 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2019
  Pratite nas

  Katalonski separatizam je „katastrofa na više načina“ na čijem će sprečavanju Evropska unija raditi u znak podrške jedinstvenoj Španiji, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u intervjuu za španski list „Pais“.

  „Katalonija je ogromna briga. Ne dopada mi se situacija koju je izazvala. To je katastrofa na više načina koja je dovela do napetosti u političkoj atmosferi, podelila špansko i katalonsko društvo, izazvala probleme u porodicama, između prijatelja. To je tužno“, rekao je Junker.

  On je uputio poruku smenjenom predsedniku Vlade Katalonije Karlesu Pudždemonu da katalonski separatisti „ne smeju da potcene široku podršku koju (španski premijer) Marijano Rahoj ima širom Evrope“, prenosi AP.

  Predsednik EK je naveo da poštuje identitet i različitost regiona u Evropi, ali je napomenuo da to ne znači da će EU podržati te regione u svim njihovim „opasnim poduhvatima“, koji su ponekad „strahovito pogrešni“.

  „A naročito kada neko jednostrano proglasi nezavisnost na osnovu referenduma za koji nema dovoljno garancija“, istakao je on.

  Junker je rekao i da Vlada Španije i Vlada Katalonije mogu da se raspravljaju u vezi sa stepenom samouprave, ali je naglasio da je Evropa „klub zemalja“, te da ne može da prihvati da se regioni suprotstavljaju državama, „pogotovu kad su izvan zakona“.

  Osvrnuvši se na izbore u Kataloniji koji će biti održani idućeg meseca, on je zaključio da bi oni „mogli i trebalo bi da poboljšaju situaciju“.

  Predizborne ankete nagoveštavaju tesnu trku između stranaka koje su za otcepljenje Katalonije od Španije i onih koje žele da ta pokrajina ostane deo Španije.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  referendum o nezavisnosti, separatizam, Karles Pudždemon, Žan-Klod Junker, Katalonija, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga