06:52 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 331
  Pratite nas

  Predsednik Moldavije Igor Dodon ponovo je odbacio zakon koji je nedavno usvojio tamošnji Parlament i koji zabranjuje emitovanje ruskih informativnih emisija, saznaju ruski mediji.

  Kako se navodi, Dodon je istovremeno zatražio od Ustavnog suda da razmotri sve stavke tog dokumenta.

  „Moram ponovo da saopštim svoj stav po pitanju takozvane borbe protiv propagande. Moje mišljenje je da taj zakon nije u skladu sa demokratskim vrednostima i da direktno krši ljudska prava koja su garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima — pravo na slobodu reči, slobodu medija i mišljenja“, naveo je Dodon na svom nalogu na Fejsbuku.

  On je istakao da se tim dokumentom uvodi cenzura u zemlji što je nedopustivo u jednoj pravnoj državi.

  Podsetimo, krajem decembra Parlament Moldavije ponovo je usvojio zakon o borbi protiv „strane propagande“ koji je Dodon već jednom odbacio.

  Tim zakonom zabranjuje se emitovanje televizijskih i radijskih programa sa informativnim, analitičkim, vojnim ili političkim sadržajem koji je nastao u zemljama koje nisu ratifikovale Evropsku konvenciju o prekograničnom emitovanju, među kojima je i Rusija.

  Istovremeno, zakon ne zabranjuje emitovanje zabavnog programa i drugih emisija takvog tipa.

  Inače, stavovi Dodona se umnogome razlikuju od stavova parlamentarne većine kada je reč o politici približavanja sa Rusijom.

   

  Tagovi:
  borba protiv propagande, emitovanje, zakon, Igor Dodon, Moldavija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga