00:54 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1724
  Pratite nas

  Kontroverzni lik najvećeg negativca u istoriji mnogo je kompleksniji nego što se predstavlja.

  Adolf Hitler, rođeni Austrijanac, nemački je vođa koji je postao simbolom zla u Drugom svetskom ratu, koji je pokorio Evropu i pokrenuo „čišćenje" kontinenta od Jevreja. Međutim, koliko god o njemu znamo, neke su stvari smešne, neke bizarne, a neke su mu zaista mogle štetiti imidžu i utisku kojeg je želeo ostaviti, pa su skrivane od javnosti.

  1. Bio je zaljubljen u Jevrejku

  Luksuzni apartmani u letovalištu Prora, na ostrvu Rigen, Nemačka.
  © AP Photo / TOBIAS SCHWARZ

  I ne samo to, već je njegova prva ljubav bila Jevrejka. Njeno ime je bilo Stefani Isak, a ona nije znala da on gaji osećanja prema njoj, piše „Brajt sajd“. U mladosti je bio vrlo stidljiv i nije joj nikad priznao šta oseća, ali je imao brojne fantazije o kojima je posle pričao, a napisao je i posvetio joj je mnoge ljubavne pesme. Kako je od ljubavi prema jednoj Jevrejki prešao na mržnju celog naroda, teško je shvatiti.

  2. Imao je samo jedan testis

  Mnogi veruju kako je zbog tog „defekta“ stekao kompleks manje vrednosti, a testis je izgubio boreći se za Nemačku tokom Prvog svetskog rata. Ozleđen je tokom bitke na Somi 1916, a lekar mu je uklonio testis da bi mu spasao život.

  3. Sveštenik mu spasao život

  Kad je imao samo četiri godine, Hitlera je od utapanja spasao jedan dečak. On je skočio u zaleđenu vodu i spasao mu život. Kasnije, on je postao sveštenik i doživotno žalio zbog spasavanja nacističkog vođe.

  4. Nikad nije ušao u koncentracioni logor

  Uvek se držao dalje od prljavih poslova i nikada nije bio u logorima. Naredbe je izdavao tiho i nikada nije ostavljao pisane tragove s nalozima za ubijanje i genocid.

  5. Od sigurne smrti spasao ga je Britanac

  Jedan britanski vojnik je za vreme Prvog svetskog rata spasao Hitlera iako je imao naredbu da ga ubije. Hitler je kasnije pronašao novinski članak o vojniku Henriju, prepoznao ga je, i sačuvao u svojoj arhivi.

  6. Nije mogao podneti okrutnost prema životinjama

  Hitler je izričito zabranjivao okrutnost prema životinjama, pa je u skladu s tim ograničio lov i testiranje lekova nad njima. Životinje je zamenio Jevrejima, a zakonom je zabranio mučenje nedužnih životinja.

  7. Prvi je patentirao seks-lutku na naduvavanje

  Tražio je svoje inženjere da mu izrade nešto tog tipa budući da su njegovi vojnici često dobijali sifilis od prostitutki.

  8. Nominovan je za Nobelovu nagradu za mir

  To definitivno nije nešto čime bi Nobel trebalo da se ponosi, ali zaista se dogodilo. Naime, nominovao ga je švedski parlamentarac Brant 1939. On je bio posvećen antifašizmu i nominaciju je želeo da izreklamira kao svojevrsnu parodiju. Ipak, njegova se šala nije baš svidela javnosti.

  Tagovi:
  sifilis, seks igračke, koncentarcioni logor, tajne, nacizam, fašizam, Adolf Hitler, Austrija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga