08:29 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 131
  Pratite nas

  Reakcija Izraela i Sjedinjenih Američkih Država na nacrt zakona kojim se zabranjuje da se Poljaci optužuju za zločine u Drugom svetskom ratu „sto odsto“ je ispravna, ali je zakasnela i „prespavala“ je porast istorijskog revizionizma u zemljama Istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza, izjavio je za Sputnjik „glavni lovac na naciste“ Efraim Zurof.

  Na inicijativu Poljske, koju su već odobrila oba doma Parlamenta i koji je otišao na potpis predsedniku, Izrael je odgovorio gnevnim izjavama političara svih nivoa, upozorenjima putem diplomatskih kanala i nacrtima za pooštravanje sopstvenog zakona u delu odgovornosti za poricanje Holokausta.

  „Izrael i Amerika su sto odsto u pravu u svojoj reakciji, ali moram da kažem da su se dosetili prekasno. Pogrešno predstavljanje istorije Holokausta aktivno se praktikuje u Istočnoj Evropi od raspada Sovjetskog Saveza, a nažalost ništa nije učinjeno da bi mu se suprotstavilo u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Ukrajini, Belorusiji, Poljskoj i Hrvatskoj“, istakao je Zurof.

  „Uspavali su se. Probudili se kada već shvatiš da si, možda, zakasnio na voz“, rekao je on.

  Zurof je direktor jerusalimskog ogranka Centra „Simon Vizental“, koji je jedna od najvećih jevrejskih organizacija za zaštitu ljudskih prava u svetu, sa sedištem u Los Anđelesu. Zurof je postao poznat široj javnosti ne samo po svojoj borbi protiv savremenog antisemitizma, već i po „lovu na naciste“ — progonu nacističkih kriminalaca koji su se sakrili posle Drugog svetskog rata.

  Zurof navodi da je teško predvideti da li će reakcija na poljski zakon biti jednokratna kampanja ili će predstavljati početak nove politike Izraela. Odgovarajući na pitanje da li je tako odlučne uzvratne korake trebalo preduzeti prema Ukrajini ili baltičkim zemljama, on je uzviknuo:

  „Upravo o tome vam govorim! To je trebalo da počne mnogo ranije.“  

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu na izložbi u Jevrejskom muzeju u Moskvi
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй

  Paketom amandmana na Zakon o institutu nacionalnog sećanja preti se novčanom kaznom ili kaznom do tri godine zatvora za svakog ko bude „javno i suprotno činjenicama“ tvrdio da poljski narod ili Republika Poljska nose „odgovornost ili saučesništvo za nacističke zločine koje je počinio Treći rajh“ ili za druge „zločine protiv mira, čovečnosti ili ratne zločine“.

  „Ono u čemu Poljaci nisu u pravu i što je veoma problematičan aspekt: oni u suštini guše kritiku zločina koje su počinili pojedini predstavnici poljskog naroda. Ti zločini su bili široko rasprostranjeni i doveli su do smrti više desetina hiljada Jevreja“, komentarisao je sagovornik agencije poljsku inicijativu.

  Pri tome se on, kao i drugi izraelski istraživači Holokausta, slaže da je pogrešan pojam „poljski logori smrti“, za čije će korišćenje, prema novom zakonu, ljudi biti kažnjavani.

  „To su bili logori smrti nacističke Nemačke. Nacisti su ih izgradili, nacisti su njima rukovodili. U tome su Poljaci u pravu, iako ne smatram da je dobra ideja da se za upotrebu termina ’poljski logori smrti‘ uvodi krivična odgovornost“, zaključio je Zurof.

   

  Slično:

  Zaharova: Rusija podržava Srbiju u sporu sa Hrvatskom
  Ekskluzivno: Čovek kome je gestapovac spasio život osniva „Jad Vašem“ u Srbiji
  Zagreb: Izložba o Jasenovcu — najgrublji falsifikat
  Dačić: Zaborav zločina je novi zločin
  Tagovi:
  holokaust, Efraim Zurof, Izrael, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga