01:12 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 211
  Pratite nas

  Džulijan Asanž odbacio je optužbe koje sugerišu da je sud u Velikoj Britaniji potvrdio nalog za njegovo hapšenje kao „lažnu vesti“, dodajući da je saslušanje još uvek u toku.

  Pravni tim Asanža raspravljao je 26. januara u sudu u Vestminsteru da bi trebalo povući nalog za njegovo hapšenje, a advokat Mark Samers kazao je da je nalog izgubio „svoju svrhu i funkciju“, jer je povezan sa istragom o seksualnim zločinima za koje se u Švedskoj teretio Asanž, koja je okončana bez optužbi.

  „Lažne vesti svud redom… Vlada je dobila današnju raspravu — to se nije desilo. Saslušanje je i dalje u toku. Samo je jedna tačka presuđena“, objavio je Asanž na svom nalogu na Tviteru.

  ​„Evo kanadske državne televizije koja pumpa lažne vesti. Saslušanje je i dalje u toku. Izgubili smo samo prvu od četiri tačke. Nikada nisam optužen. Moj azil je zbog američke ekstradicije, a Švedska je povukla svoju takozvanu ’preliminarnu istragu‘ pre godinu dana.“

  ​Ranije su mediji objavili da je sud u Londonu ostavio na snazi nalog za hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža i da je tu odluku objavila sudija magistratskog suda londonskog okruga Vestminster Ema Arbutnot.

  Razlog za hapšenje je poternica suda koja je izdata nakon što je osnivač „Vikiliksa“ 29. juna 2012. odbio da se preda sudu.  

  Švedske vlasti više ne potražuju Asanža, ali britanske vlasti navode da nalog za hapšenje mora da ostane na snazi, jer Asanž ne bi trebalo da bude nagrađen zbog zastarevanja slučaja u Švedskoj.

  Asanž se plaši izručenja u SAD, gde bi mu bilo suđeno zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što je najveće curenje informacija u američkoj istoriji, tako da od 2012. godine živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je dobio politički azil.

   

  Tagovi:
  sud, presuda, Ambasada Ekvadora, Džulijan Asanž, London
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga