04:53 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2377
  Pratite nas

  Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je branio nedavno usvojeni sporni zakon koji bi trebalo da zaštiti Poljsku od optužbi za pomaganje nacistima u genocidu.

  Poljski premijer je podigao buru govoreći o Jevrejima „koji su učestvovali u Holokaustu“, braneći nedavni sporni zakon koji bi trebalo da zaštititi Poljsku od optužbi za pomaganje nacistima u genocidu.

  Moravjeckog je izraelski novinar Ronen Bergman upitao bi li bio kažnjen u Poljskoj ako bi ispričao što se dogodilo članovima njegove porodice koji su bili deportovani, pošto su ih susedi Poljaci prijavili Gestapou u Drugom svetskom ratu.

  „Ne biste bili kažnjeni, jer nije kažnjivo delo ako kažete da je bilo Poljaka počinitelja (genocida nad Jevrejima), kao što je bilo počinitelja Jevreja, Ukrajinaca i Nemaca koji su to radili“, rekao je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

  „Naravno da ne bi bilo progona ljudi koji kažu da je među počiniteljima bilo i Poljaka, jer ih je bilo. Ali ne možemo izjednačavati počinitelje i žrtve, jer bi to bila uvreda za sve Jevreje i za sve Poljake koji su toliko propatili u Drugom svetskom ratu“, dodao je poljski premijer.

  Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odmah je osudio Moravjeckog zato što je rekao da je bilo i Jevreja koji učestvovali u Holokaustu.

  „Reči poljskog premijera su nečuvene. Ovde se radi o problemu nesposobnosti da se shvati istorija i nedostatku osetljivosti za tragediju našeg naroda“, rekao je Netanijahu.

   

  Tagovi:
  Mateuš Moravjecki, holokaust, Jevreji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga