19:12 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Laburistička partija Britanije sve više se udaljava od nasleđa politike svog bivšeg lidera Tonija Blera, otkad je Džeremi Korbin izabran za predsednika u septembru 2015.

  Funkciju generalnog sekretara Laburističke partije Britanije dobio je jak saveznik partijskog lidera Džeremija Korbina, što je dodatno ojačalo levičarsku frakciju u odnosu na „umerene centriste“.

  ​Džini Formbi postala je generalni sekretar Laburista, uz veliku podršku Nacionalnog izvršnog odbora, u kome takođe dominiraju saveznici aktuelnog predsednika.

  Kandidatura gospođe Formbi učvršćena je povlačenjem vodećeg kandidata Lena Meklaskija, suosnivača laburističkog pokreta „Momentum“, koji je bio instrument za podršku partijskom lideru Korbinu u unutarpartijskim sukobima sa laburističkim poslanicima.

  Novi generalni sekretar Laburista bila je direktorka saveza „Junajt“ od 2013. do 2016. godine i smatra se da je posvećena produbljivanju saradnje sa lokalnim pokretima kao što je „Momentum“, u borbi protiv konzervativne Vlade Tereze Mej.

  Laburisti očekuju dobar rezultat na izborima za londonska veća 3. maja. Neka istraživanja pokazuju da će konzervativci izgubiti vlast u svim gradskim opštinama, što bi mogao biti okidač za smenu premijerke Tereze Mej sa čela Konzervativne partije. 

  Tagovi:
  Laburistička partija, Laburisti, Tereza Mej, Džeremi Korbin, Toni Bler, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga